پرسش و پاسخ  /  قرآن  /  پرسش هایی از آیات قرآن  /  آیات مربوط به زنان در قرآن

معنای آیة شریفة الرجال قوامون علی النساء چیست؟

سوال معنای آیة شریفة "الرجال قوامون علی النساء" چیست؟

جواب

آیه کریمه: الرِّجالُ قَوّامُونَ عَلَی النِّساءِ بِما فَضَّلَ اللّهُ بَعْضَهُمْ عَلی‏ بَعْضٍ وَ بِما أَنْفَقُوا مِنْ أَمْوالِهِمْ

چنین ترجمه شده است: (مردان، سرپرست و نگهبان زنانند، بخاطر برتریهایی که خداوند (از نظر نظام اجتماع) برای بعضی دیگر قرار داده است و بخاطر انفاقهائی که از اموالشان در مورد زنان می کنند [i] ).

اکنون چند نکته را به اختصار توضیح می دهیم:

اول ـ مفهوم اصلی آیه مربوط به شوهران و همسرانشان می باشد، یعنی مردان در محیط زندگی خانوادگی مسئولیت سرپرستی و مدیریت خانواده را بعهده دارند بنابراین اینچنین نیست که بگوئیم جنس زن باید تحت سرپرستی جنس مرد قرار بگیرد و چنانکه می دانیم مردان به عنوان فرزند تحت قیومیت و مدیریت والدین و از جمله مادران خود هستند و به هر مقام علمی و سیاسی که برسند، دستورات مادر برای آنان واجب الاتباع است.

همچنین باید دانست که زن در غیر امور خانوادگی و در امور شخصی از قبیل حفظ اموال شخصی، اداره و اجرای برنامه های آن، مراجعه به محاکم و تحت قیومیت شوهر نیست [البته در صورتی که امور مذکور با حق خانواده و شوهر، که بوسیلة قرار داد ازدواج ثابت شده منافات و تعارض داشته باشد، مسئله ایست که احکام خاص خود را داشته و از موضوع بحث بیرون است].

دوم ـ برتری هائی که خداوند برای مردان قرار داده، دو مفهوم می تواند داشته باشد:

 الف ـ برتری در توانائی کسب کمال، جهات انسانی، کرامت، فهم و شعور حقائق و .

 ب ـ برتری از جهت توانائی اداری، اجرائی، قدرت دفاع، تحمل کارهای سخت و سنگین.

باید دانست که برتریهای مذکور در آیة کریمه طبق نظر مفسرین، برتری از جهت دوم است و این منافاتی ندارد که زن نیز در جهات دیگر برتری داشته باشد.

شک نیست که توانائی اداری و اجرائی و دفاع از حریم خانواده، حریم اقتصادی و . عموماً و غالباً در مرد بیشتر است و زنان بالطبع عاطفی و احساسی بوده و طبیعت ایشان بر عطوفت و ظرافت مبتنی است. آری ممکن است زنانی در همین جهات بر شوهران خود امتیاز داشته باشند لکن قوانین [و از جمله مدیریت خانواده] به تک تک افراد و نفرات نظر ندارد. بلکه نوع و کلی را در نظر می گیرد. و البته کارهائی هم که بعهده زن گذاشته شده بسیار مهم است و از وظایف مرد کمتر نیست.

خلاصه باید گفت:

مسائل اجتماعی و شم اقتصادی و تلاش و کوشش برای تحصیل مال و تأمین نیازمندیهای منزل و اداره  زندگی را مرد بر عهده می گیرد و چون مسئول تأمین هزینه، مرد است، سرپرستی داخل منزل هم با مرد است. اما چنین نیست که مرد از این سرپرستی بخواهد مزیتی هم بدست آورد! نه، این یک کار اجرائی است و وظیفه، و ما باید این آیه را بصورت تبیین وظیفه تلقی کنیم نه اعطای مزیت [ii] .

[i] سورة نساء آیه 34 ترجمة آیه الله مکارم شیرازی

[ii] این مقال خلاصه ایست از کتاب تفسیر نمونه نوشته جمعی از دانشمندان زیر نظر آیه الله مکارم شیرازی جلد 3 تفسیر آیه مربوطه و کتاب زن در آیینة جلال و جمال نوشته آیه الله جوادی آملی صفحة 365 تا صفحه 369 و شما می توانید برای اطلاعات بیشتر به منابع مذکور و همچنین تفسیر المیزان نوشته علامه طباطبائی جلد 4 مراجعه نمائید.

کلمات کلیدی
زن  |  مرد  |  سرپرستی  |  الرجال  |  قوامون علی النساء  |  قوامون علی النساء بما  |  معنای آیة شریفة  |
لینک کوتاه :

معنی دقیق کلمه قوام به معنی ارباب وشایستگی است یعنی مردان شایسته تر و بالاتر از هستند بر زنان حالا بخاطر رضایت خاطر زنان شما ایه را تحریف میکنید خودتان میدانید و خدای خودتان ،وقتی زنان سرپرستی مردان را قبول نکنند نتیجه اش هیمن اشفتگی میشود که میبینید در دنیا خانواده از اساس دچار گسیختگی شده،در ضمندر قوانین خانواده ما هم این ایه صریح خداوند را تحریف کرده و از اختیاراتی که خدا به مردان داده اند سلب میکنند،به بهانه خشونت علیه زنان ،این مسئله ربطی به خدای نکرده کتک زدن و آزار و اذیت زنان ندارد،آزار و اذیت زنان باید در دادگاه صالح بررسی گردد نه با پاک کردن صورت مسئله

نویسنده : رضا تاریخ : 1397/06/12

واژه قوام::در عرب قوام را به چوبی میگویند که تکیه گاه انگور است و برای به ثمر رسیدن انگور از آن استفاده میشود،، حال از خود بپرسید انگور مهم تر است یا اون چوبه؟؟! پس طبق این معنا:این افکار که میگن بانوان در اسلام حقیر و ناچیز شمرده شده‌اند غلط است،،بلکه برعکس خیلی بشیتر از آقایان به آنها بها داده شده است.(چون در اصل انگور مهم است نه قوام یا چوب)

نویسنده : کریمی نیا تاریخ : 1398/07/11

بعضی اوقات چقدر معنای عربی قرآن با ترجمه اش فرق داره...ای کاش کلمه تکیه گاه رو به جای سرپرست قرار میدادن...بهتره که موقع خوندن قران به ریشه کلمات هم دقت کنیم تا منظور حقیقی خداوند متعال رو متوجه بشیم...همین اشتباه معنی کردن هاست که باعث شده بیشتر دخترها و زنها امروزه مخالف اسلام باشند و تمام کسانی که باعث این تفرقه ها شدن دخیل و مقصرند!! انشاالله منجی بشریت ظهور کنه و اسلام بدون شک و شبهه برای همگان باشه

کلام صریح خداوند را چه ساده تحریف می کنند...

نویسنده : فاطمه تاریخ : 1397/01/25

سلام علیکم ؛ جزاکم الله خیرا کثیرا

نویسنده : برزگر ابراهیمی تاریخ : 1396/05/25

چقدر زیبا وکامل مفهوم آیه رسانده شدهاست که نشان دهنده برداشت کلی و جلو گیری ازسوء برداشت برای خیلی از مردان وسوء استفاده انها منتفی است

نویسنده : مصطفی تاریخ : 1399/08/26

پس حالا ما معترضیم اگه قرار باشه اون کلمه معنیش سرپرست نباشه و تکیه گاه باشه پس در این آیه به ما مردا ظلم شده پس یعنی قرآن زن سالاره چون ما رو نربان فرض کرده که زنان پاشونو بذارن روش و برن بالا و به هر جا خواستن برسن پس این اصلا عدالت نیس اگه خدا عادله این آیه نمیتونه معنایی جزء سرپرستی رو داشته باشه اگه ریاست معنا بشه که ظلم در حق زنه اگه تکیه گاه معنا بشه ظلم در حق مرده بهترین و عادلانه ترینش همون سرپرستی هست در غیر این صورت یعنی مردان حیوانات دو پان که برای خدمت به زنان خلق شدن و ارزش زنان بیشتر از مردانه دوما اگه ما چوب انگوریم شما خود انگور و شما ارزشتون بیشتره پس این همه حدیث درمورد رضایت شوهر چیه ؟؟ این همه حدیث درمورد احترام به شوهر چیه ؟؟ دستور که زنان بدون اجازه شوهر حق خروج از خانه رو ندارن ( به جز برای انجام واجبات ) چیه ؟؟ دستور به تمکین جنسی و اطاعت از شوهر چیه ؟؟ حق استمتاعات مطلق جنسی شوهر چیه ؟؟ مگه چوب انگور ارزش داره که انگور بخواد بهش این همه بها بده ؟؟

نویسنده : مریم جاهد تاریخ : 1393/05/12

قوٌام به معنی نگهبان و رعایت کننده و متصدی امور است و هرگز معنی ترفع و برتری ندارد (وسایل ج6ص43)