پرسش و پاسخ  /  اجتماع و سیاست  /  ولایت فقیه  /  معنا و مفهوم ولی فقیه

کلمه ولی فقیه از کجا آمده است؟

سوال کلمه ولی فقیه از کجا آمده است؟

جواب در روایات فراوانی که از اهل بیت پیامبر و شخص پیامبر بما رسیده؛ گرچه لفظ “ولی فقیه“ وجود ندارد ولی مدلول آن هست مثل “الفقهاء امناء الرسل ما لم یدخلوا فی الدنیا [i] “ فقیهان امانتداران پیامبران هستند مادامیکه دنیاگرا نشوند. یا " منزلة الفقیة فی هذا الوقت کمنزلة الانبیاء فی بنی اسرائیل [ii] “ جایگاه فقیه در این زمان چون جایگاه پیامبران است در میان بنی اسرائیل“ و یا این روایت پیامبر(ص) “خداوند خلفای مرا رحمت کند! پرسیدند خلفای شما چه کسانی هستند؟ فرمود: “کسانی که پس از من می آیند و حدیث و سنت مرا روایت می کنند [iii] “. و از آنجا که پیامبران بر انسانها ولایت دارند، مفهوم ولایت فقیه با توجه به این روایات و ولایت پیامبران و امامان شکل گرفته است.

[i] الکافی، ج1، ص46

[ii] بحار، ج75،  ص346

[iii] الفقیه، ج4 ص 420 ،   و من ألفاظ رسول الله ص الموجزة التی‏...، وسائل‏الشیعة، ج27 ص 91  ، 8- باب وجوب العمل بأحادیث النبی ص و...

کلمات کلیدی
پیامبران  |  کلمه  |  فقیه  |  ولی‌فقیه  |  اهل‌بیت پیامبر و شخص پیامبر  |  لم یدخلوا فی الدنیا  |