پرسش و پاسخ  /  حدیث  /  منبع و سند حدیث

حدیث لولاک

سوال

در کتابی خوانده ام که : " لولاک یا محمد ما خلقت الأفلاک ولولا علی ما خلقتک ولولا فاطمة ما خلقتکما" آیا چنین حدیثی درست است؟

جواب

 دانشنامه حضرت فاطمه زهرا (س)

این حدیث را دانشمند فرزانه آقای میر جهانی «ره» در کتاب الجنة العاصمة ص 148 نقل کرده و سند آن را هم بیان نموده است.

همچنین علامه مرندی در کتاب «ملتقی البحرین» صفحه 14 و علامه نمازی شاهرودی در کتاب مستدرک سفینة البحار (درباره «خلق») و آیت الله گرامی در کتاب لولا فاطمه آورده اند.

در تفسیر این حدیث باید بگوئیم که این حدیث در بیان نقش و اهمیت وجود مقدس پیامبر گرامی اسلام(ص) و حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه زهرا(س) می باشد. زیرا هدف خداوند متعال از آفرینش بدون وجود پیامبر اکرم (ص) محقق نمی شود.

قرآن می فرماید: « وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ اْلإِنْسَ إِلاّ لِیَعْبُدُونِ » [1] یعنی هدف از آفرینش رسیدن انس و جن به مقام عبودیت است. منظور از عبودیت، صرفا عبادت ظاهری نماز و روزه نیست بلکه عبارتست از مقام کمالی که انسان باید به آن برسد و از تمام اسارتها و بندگی ها رها گردد و تنها بنده خداوند متعال باشد و تحقیق این مقام جز با هدایت پیامبر اکرم (ص) محقق نمی شود. از این رو خداوند در حدیث قدسی می فرماید: « لولاک یا محمد لما خلقت الافلاک».

و نباید از جمله دوم چنین برداشت شود که مقام علی (ع) از پیامبر اکرم (ص) بالاتر است، در صورتی که خود حضرت علی علیه السلام فرموده است: انا عبد من عبید محمد (ص): یعنی من بنده ای از بندگان حضرت محمد (ص) هستم. [2]

بلکه مقصود این است که چون هدف و علت غایی آفرینش حضرت رسول (ص) هدایت و راهنمایی انسانهاست، و این هدایت و راهنمائی استمرار پیدا نمی کند مگر با ادامه ولایت و امامت بعد از وجود مقدس پیامبر اکرم (ص) و لذا خداوند متعال در ادامه این حدیث قدسی می فرماید: « لولا علی لما خلقتک » همچنین اگرحضرت فاطمه (س) نبود ولایت استمرار پیدا نمی کرد. زیرا او وعاء  امامت و درخت نبوت و ولایت است و اگر او نبود درخت نبوت و ولایت بدون میوه می ماند از این رو فرمود: « و لولا فاطمه لما خلقتکما ».

[1] سوره ذاریات، آیه 56 .

[2] الکافی ج 1 ص89  باب الکون و المکان .....  ص 88.

کلمات کلیدی
مقام پیامبر ( ص )  |  حدیث لولاک  |  مقام امام علی(ع)  |  مقام حضرت فاطمه(ع)  |
لینک کوتاه :

سلام بله امام اول ماشیعیان مقامشان بالاتر از پیامبر بزرگوارمان نبوده اما همان طور که گفته شده امام علی ( ع)برای پیامبر فداکاری های عظیمی کرده اند .امیدوارم ماهم بتوانیم از مادیات جداشده وکمی برای فرزند ایشان یعنی امام زمان اقا وسرورمان فداکاری کنیم واز قصه های ایشان بکاهیم .زیرا اوبرای رفع گرفتاری ما بسیار درمسجدالحرام دعاکرده اند

سلام با عرض معذرت . تمام این تفاسیر در خصوص این حدیث قدسی درسته هست .. اما بنظر حقیر.. وقتی به تاریخ اسلام و جهل اعراب و حکایتهای پیامبر رحمت ص نگاهای گذر بیاندازیم..درک تفسیر بالاتری در ذهن متبادر میکگردد... اینکه اعراب نسل را در پسر و زن را آدم حساب نمیکردند. در حالی که خودشان از شکم یک زن بوجود آمده بودند... اینکه خداوند چهد شبانه روز پیامبر را از مردم دور و به او میوه های بهشتی خوراند تا تمام وجودش از غذاهای دنیائی پاکیزه گردد. و سپس امر بر همبستری با خدیجه س نمود تا نطفه بهشتی فاطمه را بوجوددآورد.. دررنهایت طبق این حریث شریفه خداوند به پیامبر عرض میکند.. و بترتیب علت آفرینش ذکر میکند که تمام این عالم را به عشق تو . و عالم و تو را به عشق علی ع و عالم و تو وعلی ع را به عشق فاطمه س آفریدم و ما از پیان این حدیث متوجه میشویم که خداوندمرکز پرگار آفرینش را یه زن قرار داده. و در قرآن نیز بارها پس از امر به پرستش خودش تاکیر سریع بر احترام به والدین نموده . و پیامبر نیز حق مادر را دوبرابر پدر خواندن.. پس اگر زن نباشد.. هرگز مردان بزرگ عالم تربیت نمیشدند.. و از دامن فاطمه س ۱۲ اختر آسم