حضرت آیت الله خامنه ای «ولی فقیه» ویژگی ها و صلاحیت ها

دلیل انتخاب حضرت آیت الله خامنه ای به عنوان «ولی فقیه» چه بوده است؟ برای دستیابی به تعیین کامل در مورد شایستگی آیت الله خامنه ای (دام عزه) برای ولایت فقیه و رهبری نظام اسلامی لازم است ابتدا شرایط و ویژگی های لازم برای رهبری در نظام اسلامی به طور دقیق مورد شناسایی قرار گیرد. بند سوم اصل یکصد و نهم «بینش صحیح سیاسی و اجتماعی، تدبیر، شجاعت، مدیریت و قدرت کافی برای رهبری» را از جمله شرایط و صفات رهبر مقرر داشته است: آخرین مرحله ای که شایسته است مورد توجه قرار گیرد، انتخاب قانونی ایشان از سوی خبرگان رهبری می باشد که خود متأثر از دو عامل است که این دو عامل هر کدام به تنهایی مهم ترین دلیل بر شایستگی ایشان برای رهبری نظام اسلامی می باشند:

چکیده ماشینی

تعداد بازدید : 8962     تاریخ درج : 1396/10/02     منبع : پرسمان

سوال

دلیل انتخاب حضرت آیت الله خامنه ای به عنوان «ولی فقیه» چه بوده است؟

جواب

دلیل انتخاب حضرت آیت الله خامنه ای به عنوان «ولی فقیه» چه بوده است؟ برای دستیابی به تعیین کامل در مورد شایستگی آیت الله خامنه ای (دام عزه) برای ولایت فقیه و رهبری نظام اسلامی لازم است ابتدا شرایط و ویژگی های لازم برای رهبری در نظام اسلامی به طور دقیق مورد شناسایی قرار گیرد. بر این اساس شرایطی که در متون منابع اسلامی و قانون اسلامی جمهوری اسلامی ایران اصل 109 مورد تأکید قرار گرفته اند عبارتند از:

1 ـ صلاحیت علمی لازم برای افتاء (فتوا دادن ) در ابواب مختلف فقه (اجتهاد مطلق ).

2ـ عدالت و تقوای لازم برای رهبری امت اسلام.

3 ـ بینش صحیح سیاسی و اجتماعی، تدبیر، شجاعت، مدیریت و قدرت کافی برای رهبری.

تشخیص موارد ذکر شده در صفحه قبل طبق قانون اساسی به عهده خبرگان منتخب مردم است که در اصل 107 قانون اساسی آمده است: ...خبرگان رهبری درباره همه فقهای واجد شرایط مذکور در اصول پنجم و یکصد و نهم بررسی و مشورت کنند. هر گاه یکی از آنان را اعلم به احکام و موضوعات فقهی یا مسائل سیاسی و اجتماعی یا دارای مقبولیت عامه یا واجد برجستگی خاص در یکی از صفات مذکور در اصل یکصد و نهم تشخیص دهند او را به رهبری انتخاب می کنند و در غیر این صورت یکی از آنان را به عنوان رهبر انتخاب و معرفی می نمایند.

رهبر منتخب خبرگان، ولایت امر و همه مسئولیت های ناشی از آن را بر عهده خواهد داشت.

برخی ویژگی ها و صلاحیت های مقام معظم رهبری

بعد از اینکه معلوم شد از نظر قانون اساسی جمهوری اسلامی حضرت آیت ا... خامنه ای (دام عزه) مطابق قانون و با سیر مراحل آن به عنوان رهبر و ولی فقیه انتخاب شده اند. به صورت خلاصه پاره ای از ویژگی ها و صلاحیت های ایشان را برای احراز منصب رهبری و ولایت فقیه بیان می کنیم.

الف ) صلاحیت علمی:

اجتهاد در ابواب فقه که این ویژگی بر اساس دلایل ذیل برای مقام معظم رهبری ثابت می باشد.

اولاً: اجتهاد ایشان توسط بسیاری ازمراجع عظام تقلید وبزرگان ازجمله حضرت امام(ره) ازقبل تصدیق شده بوده است.

ثانیاً: همه رساله های عملیه نوشته اند که اگر دو نفر عادل خبره به اجتهاد کسی شهادت دادند، اجتهاد او قابل قبول است و این در حالی است که جامعه مدرسین حوزه علمیه قم که مرکب از ده ها مجتهد مطلق و چندین مرجع تقلید می باشدایشان را به مرجعت پذیرفتند. هم چنین در اساسنامه جامعه مدرسین آمده است که چیزی به عنوان نظر آن جامعه معتبر است که حداقل شانزده نفر از اعضاء آن را امضا کرده باشند.

بنابراین اعلامیه جامعه مدرسین به این معناست که حداقل شانزده نفر از مجتهدان و خبرگان ایشان را مرجع می دانند.

ثالثاً: درس خارج مقام معظم رهبری که در آن بسیاری از فضلا شرکت می کردند و همگی به وزانت علمی آن شهادت می دهند دلیل بر بند 9 علمی نیرومند و ملکه اجتهاد ایشان است و این توان علمی مسلماً زمینه سابق بر رهبری و حتی سابق بر ریاست جمهوری آن بزرگوار دارد، نه اینکه ایشان پس از رهبری درس خوانده و به این رتبه از دانش رسیده باشند.

ب ـ صلاحیت اخلاقی:

(عدالت و تقوای لازم ): صلاحیت اخلاقی مقام معظم رهبری نیز از اموری است که در رفتار و عملکردهای فردی و اجتماعی ایشان از زمان کودکی، جوانی و مبارزات سیاسی و همچنین مسئولیت های متعددی که در بعد از انقلاب در شرایط حساس داشته اند به روشنی قابل اثبات بوده و تمام اشخاص که از نزدیک با معظم له در ارتباط می باشند، گواه بر این مدعا هستند.

ج ـ توانایی های شخصی:

بند سوم اصل یکصد و نهم «بینش صحیح سیاسی و اجتماعی، تدبیر، شجاعت، مدیریت و قدرت کافی برای رهبری» را از جمله شرایط و صفات رهبر مقرر داشته است:

1 ـ مراد از «بینش صحیح سیاسی و اجتماعی» آن است که رهبر آن چنان به مسایل و موضوعات و قضایای سیاسی عالم واقف باشد که بر آن اساس هم قادر به اداره امور جامعه باشدو هم این که در جهت گیری های ظریف بین المللی تصمیمات بجا، شایسته و مفید به حال جامعه اتخاذ نماید.

2 ـ «مدیریت و تدبیر» عبارت از مجموعه استعدادهایی است که عندالامتحان، در رهبری بارز و ظاهر می شود و او را در اجرای وظایف سنگین خودیاری می نماید. کشف این استعدادها از جمله مواردی است که در تعیین رهبر، یقیناً مورد توجه خاص قرارگیرد.

3 ـ «قدرت و شجاعت» نیز از جمله شرایطی است که یا از برجستگی های علمی و اخلاقی ناشی می شود و یا آنکه در زمره استعدادهای درونی رهبر به شمار می رود که به هر حال مقام شامخ رهبری این چنین مراتبی را می طلبد به هنگام تعیین رهبری و انتخاب او باید به این موضوع توجه جدی مبذول شود.

مقام معظم رهبری علاوه بر واجدیت صلاحیت های علمی و صلاحیت اخلاقی دارای توانایی های شخصی بسیار فوق العاده ای در راستای رهبری و مدیریت جامعه خصوصاً در مواقع بحرانی و سرنوشت ساز بوده و از بینش صحیح سیاسی و اجتماعی و قدرت و شجاعت بسیار بالایی برخوردار می باشند، که این مهم با مروری بر گذشته مدیریتی ایشان، چه در شورای انقلاب و چه در دوران ریاست جمهوری در سخت ترین شرایط ناشی از جنگ و محاصره های بین المللی، بیش از یک دهه رهبری نظام و با موفقیت بیرون آمدن از فراز و نشیب ها و مشکلات متعدد داخلی و بین المللی به خوبی قابل اثبات می باشد که یکی از بهترین نمونه های آن به رهبری مدبرانه نظام در جریان جنگ خلیج فارس می باشد.

دو عامل هر کدام به تنهایی مهم ترین دلیل بر شایستگی ایشان

آخرین مرحله ای که شایسته است مورد توجه قرار گیرد، انتخاب قانونی ایشان از سوی خبرگان رهبری می باشد که خود متأثر از دو عامل است که این دو عامل هر کدام به تنهایی مهم ترین دلیل بر شایستگی ایشان برای رهبری نظام اسلامی می باشند:

واجدیت شرایط لازم برای رهبری در معظم له و احراز این شرایط از سوی خبرگان به عنوان بهترین و شایسته ترین فردی که قدرت و توانایی رهبری نظام را دارد که این مهم از سوی اکثریت قاطع اعضاء مجلس خبرگان تایید شد.

2 ـ تاکید حضرت امام بر شایستگی آیت الله خامنه ای برای رهبری نظام.

حضرت امام (ره) در موارد متعددی به شایستگی معظم له تصریح کرده اند از جمله این که حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی نقل می کند که در مورد قضایای مهدی هاشمی همراه با آقایان خامنه ای، موسوی اردبیلی و...خدمت امام راحل رسیدیم و سید احمد خمینی (ره) نیز حضور داشتند و در آنجا به امام گفتیم که شما با احترامات خود ما را درباره رهبری آینده در بن بست قرار می دهید. امام با اشاره به آقای خامنه ای فرمودند که در میان شما کسی است که شایسته رهبری است و شما در بن بست قرار نخواهید گرفت و هیچ گاه از طرف هیچ یک از مخالفان شخص آقای خامنه ای و یا غیر آنان این ادعا و بیان آقای هاشمی رفسنجانی انکار نشده است.

بلکه در مجلس خبرگان که در سال 1368برای انتخاب رهبر جمهوری اسلامی پس از رحلت امام (ره) تشکیل شد. علاوه بر اظهارات که در حضور شاهدان قضیه انجام گرفت از آقای سیداحمد خمینی نیز نقل شد که ایشان از امام راحل نقل نمودند که امام فرمودند: آقای خامنه ای شایسته رهبری است.

منابع برای مطالعه بیشتر:

1ـ زندگی نامه مقام معظم رهبری، مؤسسه فرهنگی قدر ولایت.

2ـ نسل کوثر، مرکز تحقیقات اسلامی نمایندگی ولی فقیه در سپاه چاپ دوم زمستان 1376.

3ـ قصر آفتاب برای نوجوانان و جوانان، زندگینامه رهبر معظم رهبر انقلاب اسلامی، مؤسسه فرهنگی قدر ولایت.به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی.

کلمات کلیدی
حضرت آیت الله خامنه ای  |  انتخاب رهبر و مجلس خبرگان  |  ولی فقیه  |
لینک کوتاه :

خوب بود ممنون ❤️