پرسش و پاسخ  /  احکام  /  فلسفه احکام

چرا عبور حائض و جنب در مسجد جائز است اما توقف خیر

تعداد بازدید : 6823     تاریخ درج : 1395/06/03     منبع : ابن بابويه، محمد بن على، علل الشرائع / ترجمه ذهنى تهرانى - ايران ؛ قم، چاپ: اول، 1380ش.

سوال

چرا شخص حائض و جنب می توانند از مسجد عبور کنند اما نمی توانند در آنجا توقف کنند؟

جواب

محضر حضرت ابى جعفر عليه السّلام عرض شد: آيا حائض و جنب داخل مسجد بشوند؟ حضرت فرمودند: اين دو داخل مسجد نشوند مگر به حالت عبور زيرا حقّ تعالى مى‏فرمايد:

وَ لا جُنُباً إِلَّا عابِرِي سَبِيلٍ حَتَّى‏ تَغْتَسِلُوا (و تا زمانى كه غسل نكرده‏ايد با حالت جنابت داخل مسجد نشويد مگر از آن عبور كنيد) و سپس حضرت فرمودند: اين دو از مسجد حقّ دارند چيز بردارند ولى در آن چيزى نبايد بگذارند.

زراره مى‏گويد: محضرش عرض كردم: چرا جنب و حائض مى توانند از مسجد چيزى بردارند ولى نمى توانند در آن چيزى بنهند؟

فرمود: زيرا اين دو قادر نيستند بر برداشتن آنچه در مسجد است را مگر از مسجد پس چون از غير مسجد نمى توانند بردارند و چاره‏اى غير از اين نيست به ناچار اخذ از مسجد در حقشان تجويز شده ولى چون مى توانند آنچه را كه در دستشان هست در غير مسجد نيز بنهند از اين رو اضطرارى ندارند آن را در مسجد بگذارند پس بايد آن را در غير مسجد بگذارند تا مرتكب حرام نشوند.

محضرش عرضه داشتم: آيا قرآن بخوانند؟

فرمود: آرى آنچه خواستند مى توانند مگر سوره هاى سجده دار و نيز در هر حالى مى توانند ذكر خدا بگويند.

کلمات کلیدی
مسجد  |  جنب  |  حائض  |