پرسش و پاسخ  /  احکام  /  اصطلاحات فقهی

تعزیر

تعداد بازدید : 2642     تاریخ درج : 1395/03/11     منبع : فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بيت عليهم السلام، ج‌2، ص: 533‌

سوال

تعزیر چیست؟

جواب

تعزیر در فقه بر کیفری اطلاق می شود که برخلاف حد شارع مقدّس، اندازه ای برای آن تعیین نکرده است.

جایگاه اصلی بحث آن، باب حدود است؛ گرچه در بابهایی مانند صوم، حج، تجارت و نکاح نیز به مناسبت از آن سخن رفته است. معروف و مشهور میان فقها ثبوت تعزیر در مطلق ارتکاب حرام و ترک واجب است. برخی نیز آن را به مواردی اختصاص داده اند که شارع امر به تأدیب و تعزیر کرده است. مرتکب گناه کبیره از روی عمد و علم، تعزیر می شود، مانند کسی که به حرمت شراب علم دارد و آن را حلال نمی داند، اگر آن را بفروشد، تعزیر می شود و در صورت آگاهی نداشتن از حرمت آن، تعزیر نمی شود.