شیوه خواندن نماز در زمان رسول گرامی اسلام(ص)

2- شیعه پیرو مکتب اهل بیت(ع) است که به تعبیر قرآن و روایات، اهل بیت(ع) معصومند؛ «إِذِ ابْتَلی‏ إِبْراهیمَ رَبُّهُ بِکَلِماتٍ فَأَتَمَّهُنَّ قالَ إِنِّی جاعِلُکَ لِلنَّاسِ إِماما»[iii] «انما یرید الله لیذهب عنکم الرجس اهل البیت و یطهرکم تطهیرا»[iv] و روایت «عَنِ النَّبِی(ص ) أَنَّهُ قَالَ إِنِّی تَارِک فِیکمُ الثَّقَلَینِ مَا إِنْ تَمَسَّکتُمْ بِهِمَا لَنْ تَضِلُّوا کتَابَ اللَّهِ وَ عِتْرَتِی أَهْلَ بَیتِی وَ إِنَّهُمَا لَنْ یفْتَرِقَا حَتَّی یرِدَا عَلَی الْحَوْضَ»[v] که نقل این روایت مورد اتفاق شیعه و سنی است. جواب داد: رسول خدا وقتی به نماز می ایستاد، دست ها را تا محاذی شانه هایش، بالا می برد، سپس تکبیر می گفت تا این که بدن ثابت و بی تحرک می شد. چرا که بر اساس روایات اهل بیت(ع)، رسول خدا(ص) دست بسته نماز نمی خواندند و شیعه تابع سنت رسول الله است.

چکیده ماشینی

سوال نماز در زمان رسول خدا(ص) به چه صورت خوانده می شد؛ به صورت نماز خواندن شیعه یا اهل سنّت؟

جواب

برای جواب این سؤال لازم است چند مقدمه بیان شود:

1- هر پیامبری برای خودش جانشین داشت و این امر بدیهی و ضروری است. همان طور که هر کلاس درس، مدرسه، منزل، اداره، حکومت و غیره، در غیاب رئیس به جانشین، نیاز دارد؛ و الا هرج و مرج می شود.

چگونه باور کنیم که پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله در زمان حیات و ممات، جانشین نداشته و به فکر امت بعد از حیات خودش، نبوده است. رسول خدا(ص) در کتاب آسمانی اش به ما آموختند که حضرت موسی علیه السلام، فقط چهل روز از قوم بنی اسرائیل، فاصله گرفت و به میقات رفت و با وجود اینکه حضرت هارون(ع) به عنوان خلیفه و جانشین حضرت موسی در میان قوم بنی اسرائیل بود، وقتی از میقات برگشت، با کمال تعجب دید اکثر آن ها به دنبال سامری رفته و گوساله پرست و مشرک شده اند.[i]

پیامبر خدا(ص) به خوبی می دانستند که حکومت نو پای اسلام در مدینه، چه قدر دشمن داخلی و خارجی دارد. به خوبی می دانستند که دین نو پای اسلام جهت ریشه دواندن، نیاز به مبیّن و مفسر معصوم دارد تا دین، تحریف نشود. ایشان در قرآن به ما آموختند که، دینِ همه انبیا بعد از رحلتشان به تدریج منحرف شده و از مسیر اصلی خارج گردید.

این پیامبری که از گذشته و آینده اطلاع دارد، به فکر حکومت و دین خدا نیست؟ پیش بینی اختلافات قبیله ای و مردمی را نداشت؟ پیش بینی طمع دشمنان داخلی و خارجی را نداشت؟ پیش بینی تحریف در دین خودش را نداشت؟

چرا! داشت، که به عقیده شیعه تا دنیا باقی است، جانشینان و خلفای رسول الله هم به تدریج می آیند و از دین حفاظت و احکام خدا را برای مردم بیان می کنند. امروز حافظ واقعی دین امام زمان عجّل الله تعالی فرجه می باشد. ایشان رابط بین خدا و خلق اویند و واسطه فیض الهی هستند.

امام باقر علیه السلام می فرماید: «قَالَ رَسُولُ اللَّهِ(ص) إِنَّ أَوَّلَ وَصِی کانَ عَلَی وَجْهِ الْأَرْضِ، هِبَةُ اللَّهِ بْنُ آدَمَ وَ مَا مِنْ نَبِی مَضَی إِلَّا وَ لَهُ. .. وَ إِنَّ عَلِی بْنَ أَبِی طَالِبٍ کانَ هِبَةَ اللَّهِ لِمُحَمَّدٍ وَ وَرِثَ عِلْمَ الْأَوْصِیاءِ وَ عِلْمَ مَنْ کانَ قَبْلَهُ أَمَا إِنَّ مُحَمَّداً وَرِثَ عِلْمَ مَنْ کانَ قَبْلَهُ مِنَ الْأَنْبِیاءِ وَ الْمُرْسَلِین؛ پیامبر صلی الله علیه و آله فرمودند: اولین وصی و جانشین در روی زمین، هبة الله پسر حضرت آدم بود. هیچ پیغمبری از دنیا نرفت، جز این که جانشین داشت... علی بن ابیطالب مانند هبة الله است برای محمد(یعنی حکم جانشینی داشت) و علم اوصیا و پیشینیان خود را به ارث برده است؛ همانطور که حضرت محمد(ص) علم پیغمبران و مرسلین پیش از خود را به ارث برده است.»[ii]

2- شیعه پیرو مکتب اهل بیت(ع) است که به تعبیر قرآن و روایات، اهل بیت(ع) معصومند؛ «إِذِ ابْتَلی‏ إِبْراهیمَ رَبُّهُ بِکَلِماتٍ فَأَتَمَّهُنَّ قالَ إِنِّی جاعِلُکَ لِلنَّاسِ إِماما»[iii] «انما یرید الله لیذهب عنکم الرجس اهل البیت و یطهرکم تطهیرا»[iv] و روایت «عَنِ النَّبِی(ص ) أَنَّهُ قَالَ إِنِّی تَارِک فِیکمُ الثَّقَلَینِ مَا إِنْ تَمَسَّکتُمْ بِهِمَا لَنْ تَضِلُّوا کتَابَ اللَّهِ وَ عِتْرَتِی أَهْلَ بَیتِی وَ إِنَّهُمَا لَنْ یفْتَرِقَا حَتَّی یرِدَا عَلَی الْحَوْضَ»[v] که نقل این روایت مورد اتفاق شیعه و سنی است.

اما چهار فرقه اهل تسنن: حنفی، شافعی، مالکی و حنبلی، پیرو چهار امامند که هر کدام امامت یک مذهب را به عهده دارند. ائمه اربعه اهل تسنن حداقل قریب به صد سال بعد از وفات پیامبر(ص) با دین او آشنا شده اند و رسول خدا را زیارت نکرده اند.

آقای ابوحنیفه در سال 150 قمری، آقای مالک در سال 179 قمری، آقای شافعی در سال 204 قمری و آقای احمد بن حنبل در سال 241 قمری وفات کرده اند. این چهار نفر نه نابغه بودند و نه دستوری از پیامبر مبنی بر پیروی از اینان بالخصوص وارد شده است. اما شیعه مکتبش را از حضرت علی(ع)، حضرت فاطمه (س)، حضرت حسن (ع) و حضرت حسین(ع) می گیرد که در دامن رسول الله بزرگ شده اند و شب و روز کنار ایشان زندگی می کردند.

نماز پیامبر را این چهار نفر نقل کنند به دل می چسبد و به باور می نشیند یا کسی که 150 سال بعد می زیسته؟ و «اهل البیت ادری بما فی البیت؛ اهل خانه می دانند در خانه چه خبر است.»[vi]

3- در زمان عمر نقل روایت رسول الله(ص) به منظور کتمان فضایل حضرت علی(ع) و به بهانه این که با قرآن اشتباه می شود، ممنوع شد و تا صد سال ادامه داشت و در زمان عمر بن عبد العزیر نقل روایت آزاد شد؛ مگر قرآن در زمان رسول خدا نبود؟ چرا آن موقع فرمایشات پیامبر با قرآن اشتباه نمی شد؟ چرا امروزه و در حال حاضر، اشتباه نمی شود؟

فرقه ای که پیرو کسانی هستند که تا صد سال، نقل کلمات نورانی و چاره ساز پیامبر را ممنوع کرده، از پیامبر چیزی جز روایات تحریف شده ندارد.

اما در باره اختلاف شکل نماز میان شیعه و سنی باید گفت: دست بسته نماز خواندن، در زمان عمر باب شد. عده ای از اسیران ایرانی را نزد عمر آوردند، این ها در حالی که دست بر روی شکم نهاده بودند، مقابل عمر ایستادند. عمر پرسید: این چه طرز ایستادن است؟ گفتند: ما جهت احترام در مقابل امیران و بزرگان این گونه می ایستیم. عمر دستور داد، مردم دست بسته نماز بخوانند.

اما روایاتی که از شیعه و سنی نقل شده خلاف این است. امام صادق(ع) فرمودند: «لَا تُکفِّرْ فَإِنَّمَا یفْعَلُ ذَلِک الْمَجُوسُ وَ لَا تَقُولَنَّ إِذَا فَرَغْتَ مِنْ قِرَاءَتِک آمِینَ فَإِنْ شِئْتَ قُلْتَ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمِین؛ در نماز دست هایت را روی سینه مگذار که این شیوه مجوسیان و زرتشتیان است. بعد از حمد در نماز «آمین» نگو، اگر خواستی بگو: الحمد لله رب العالمین[vii]

روایتی که درباره کیفیت نماز رسول خدا(ص) که در کتب معتبر اهل سنت مثل سنن ابن داود، سنن بیهقی و سایر کتب دیگر نقل شده است، شکل واقعی نماز را ترسیم کرده است:

«أَخْبَرَنِی مُحَمَّدُ بْنُ عَمْرِو بْنِ عَطَاءٍ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا حُمَیدٍ السَّاعِدِی فِی عَشْرَةٍ مِنْ أَصْحَابِ رَسُولِ اللَّهِ صلی الله علیه وسلم، مِنْهُمْ أَبُو قَتَادَةَ قَالَ أَبُو حُمَیدٍ أَنَا أَعْلَمُکمْ بِصَلَاةِ رَسُولِ اللَّهِ صلی الله علیه وسلم، قَالُوا فَلِمَ فَوَاللَّهِ مَا کنْتَ بِأَکثَرِنَا لَهُ تَبَعًا وَلَا أَقْدَمَنَا لَهُ صُحْبَةً. قَالَ بَلَی. قَالُوا فَاعْرِضْ. قَالَ کانَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه وسلم، إِذَا قَامَ إِلَی الصَّلَاةِ یرْفَعُ یدَیهِ حَتَّی یحَاذِی بِهِمَا مَنْکبَیهِ ثُمَّ یکبِّرُ حَتَّی یقِرَّ کلُّ عَظْمٍ فِی مَوْضِعِهِ مُعْتَدِلًا ثُمَّ یقْرَأُ ثُمَّ یکبِّرُ فَیرْفَعُ یدَیهِ حَتَّی یحَاذِی بِهِمَا مَنْکبَیهِ ثُمَّ یرْکعُ وَیضَعُ رَاحَتَیهِ عَلَی رُکبَتَیهِ ثُمَّ یعْتَدِلُ فَلَا یصُبُّ رَأْسَهُ وَلَا یقْنِعُ ثُمَّ یرْفَعُ رَأْسَهُ فَیقُولُ: سَمِعَ اللَّهُ لِمَنْ حَمِدَهُ. ثُمَّ یرْفَعُ یدَیهِ حَتَّی یحَاذِی بِهِمَا مَنْکبَیهِ مُعْتَدِلًا ثُمَّ یقُولُ «اللَّهُ أَکبَرُ». ثُمَّ یهْوِی إِلَی الأَرْضِ فَیجَافِی یدَیهِ عَنْ جَنْبَیهِ ثُمَّ یرْفَعُ رَأْسَهُ وَ یثْنِی رِجْلَهُ الْیسْرَی فَیقْعُدُ عَلَیهَا وَیفْتَحُ أَصَابِعَ رِجْلَیهِ إِذَا سَجَدَ وَیسْجُدُ ثُمَّ یقُولُ «اللَّهُ أَکبَرُ». وَیرْفَعُ رَأْسَهُ وَیثْنِی رِجْلَهُ الْیسْرَی فَیقْعُدُ عَلَیهَا حَتَّی یرْجِعَ کلُّ عَظْمٍ إِلَی مَوْضِعِهِ ثُمَّ یصْنَعُ فِی الأُخْرَی مِثْلَ ذَلِک ثُمَّ إِذَا قَامَ مِنَ الرَّکعَتَینِ کبَّرَ وَرَفَعَ یدَیهِ حَتَّی یحَاذِی بِهِمَا مَنْکبَیهِ کمَا کبَّرَ عِنْدَ افْتِتَاحِ الصَّلَاةِ ثُمَّ یصْنَعُ ذَلِک فِی بَقِیةِ صَلَاتِهِ حَتَّی إِذَا کانَتِ السَّجْدَةُ الَّتِی فِیهَا التَّسْلِیمُ أَخَّرَ رِجْلَهُ الْیسْرَی وَقَعَدَ مُتَوَرِّکا عَلَی شِقِّهِ الأَیسَرِ. قَالُوا صَدَقْتَ هَکذَا کانَ یصَلِّی؛ ابوحمید ساعدی که خود از اصحاب پیامبر است در جمع ده نفر از یاران پیامبر گفت: من به نماز پیامبر از شما داناترم! گفتند: چطور؟ شما که بیشتر از ما از پیامبر پیروی نکرده و بیشتر از ما با ایشان مصاحبت و همراهی نکرده ای؟ گفت: بله. اصحاب گفتند: نماز رسول الله را به ما نشان و معرفی نما. جواب داد: رسول خدا وقتی به نماز می ایستاد، دست ها را تا محاذی شانه هایش، بالا می برد، سپس تکبیر می گفت تا این که بدن ثابت و بی تحرک می شد. حمد و سوره، قرائت می فرمود و به هنگام رکوع دست ها تا شانه بالا و تکبیر می گفت و سپس به رکوع می رفت. در رکوع، بدن حضرت مستقیم بود، طوری که دست ها روی زانو قرار داشت. سر را نه خم و نه بلند می کرد. وقتی سر از رکوع بر می داشت، می فرمود: سمع الله لمن حمده. سپس دست ها را تا محاذی شانه بلند کرده و در حال قیام و سکون بدن، می فرمود: الله اکبر و به سجده می رفت. در سجده دست ها را از بدن دور می کرد، در حالی که انگشتان پای حضرت، باز بود. حضرت بین دو سجده روی پای چپ می نشست. همین طور ادامه می داد تا سلام آخر که حضرت روی پای چپ نشسته و تکیه داده بودند. همه آن ده صحابی گفتند: راست گفتی! نماز رسول الله همان است که نقل کردی.»[viii](تورک؛ به این کیفیت که بر ران چپ نشیند و ران ها را بهم بچسباند و پشت پای راست را بر کف پای چپ گذارد.)

ابوحمید ساعدی که خود نماز پیامبر را دیده و به قدری توجه دارد که وضعیت انگشتان حضرت در سجده را گزارش می دهد، اگر رسول خدا دست بسته نماز می خواند، حتما نقل می کرد؛ زیرا دست بسته نماز خواندن آشکارتر از انگشتان باز پا در سجده است.

همچنین اگر پیامبر دست بسته نماز می خواند، آقای ابوحمید ساعدی که به این موضوع اشاره نکرده -  عمدا یا از روی فراموشی - ده صحابی پیامبر حتما تذکر می دادند، بنابراین قطعا پیامبر دست بسته نماز نخواندند.

البته این روایت در کتب شیعی مثل عوالی اللئالی و مستدرک الوسائل نقل شده است.

با مطالب ارائه شده، معلوم شد که نماز در عصر رسول الله قطعا دست باز و به شکل شیعیان خوانده می شد. امروزه پیروان مذهب مالکی که یکی از فرقه های بزرگ اهل تسنن است، مثل شیعه دست باز نماز می خوانند و کسانی که دست بسته نماز می خوانند، این عمل را مستحب می دانند. ولی شیعه این عمل را موجب بطلان نماز می داند. چرا که بر اساس روایات اهل بیت(ع)، رسول خدا(ص) دست بسته نماز نمی خواندند و شیعه تابع سنت رسول الله است.

پی نوشت ها:

[i] اعراف، 154- 142.

[ii] کافی، ج‏1، ص 225.

[iii] بقره، 124(تفسیر نمونه، ج‏1، ص: 43).

[iv] احزاب، 33(تفسیر نمونه، ج‏17، ص: 29).

[v] وسائل‏الشیعة ج  27، ص  34.

[vi] بحارالأنوار، ج 78، ص  273.

[vii] علل الشرایع، ج 2، ص 358.

[viii] سنن أبی داود، ج‏2، ص 496.

کلمات کلیدی
پیامبر  |  رسول خدا  |  نماز  |  من  |  خواندن نماز در زمان رسول  |  زمان رسول گرامی اسلام  |  شیوه خواندن نماز در زمان  |  زمان عمر نقل روایت رسول‌الله  |
لینک کوتاه :
نویسنده : علی تاریخ : 1402/04/17

در دین خدافرقه،فرقه،نشویدوپیرو اسلام قرآنی باشید تانکوهیده ومردود نگردید ،به فرموده خداوند در قرآن ،

خب من موندم چررا اهل تسنن موقع اذان گفتن بسم الله الرحمن الرحیم نمیگن خب ناقصه این دیگه چ برسه شروع نماز ادم نباید سر نمازو عبادتش دیگه ضد کنه

نویسنده : 6 تاریخ : 1401/03/18

به نقل از یکی از صحابه کرام از رسول اکرم سوال کردند چه مذهبی حق است؟ پیامبر فرمودند: هیچ مذهبی وفقط کسی احل حق است که نماز درست وپنجگانه اسلام وپیامبر را ادا کند، و راه وروش او را ادامه دهد

نویسنده : عباس تاریخ : 1400/05/20

شیوه نماز خواندن حضرت رسول از طریق ائمه به ما رسیده است

نویسنده : فاطیما تاریخ : 1400/05/19

چ فرقی میکنه شیعه یا سنی همه ای ما مسلمانیم بهتره دست از این اختلاف ها برداریم

نویسنده : سالک تاریخ : 1400/05/09

سلام.منم مثل بقیه دوستان سوالاتی در مورد کیفیت و متن نماز دارم اما گردانندگان سایت جوابگو نیستن پس بیخیال شدم،ظاهرا اینجا فقط کانال یک طرفه اس و نویسنده یه متنی رو کپی کرده و رفته و هیچ جوابگو نیستند.. وقتی نمیخوایین جواب بدین پس قسمت نظرات رو ببندین، دوستان طبق آیه ۷ سوره اعراف اینا فرع هس بچسپید به اصل، چه فرقی داره دست باز باشه یا بسته مهم نیت و فرکانسی هست که از ذهن ما ارسال میشه و زبان خدا فرکانس و انرژی هست، کلا همه فرع رو دو دستی گرفتیم و اصل رو رها کردیم..آقای نویسنده یا مسئول سایت جواب دوستان رو بدین لطفا، شمل مگه مدعی نیستین که میخوایین کمک کنید به درک دیگران از دین؟ یا حق

نویسنده : سالک تاریخ : 1400/05/09

سلام مجدد، من اشتباهم رودتصحیح میکنم، آیه ۷ از سوره آل عمران...من اشتباهی نوشتم سوره اعراف

نویسنده : امیر تاریخ : 1400/01/24

برای نویسنده متن واقعا متاسفم،خودصادق بن محمدهرچی داشت ازمکتب ایرانی بودچون اونهابودندکه به اعرابی چون صادق هویت دادندوازوی هواخواهی کردندپس چطورمی تونه اونها رو مجوسی وزرتشتی خطاب کنه.

هدیه

نویسنده : امیر حسین تاریخ : 1399/06/08

س تفاوت رکعات نماز سنی و شیعه نماز صبح شیعه دو رکعت سنی چهار رکعت و نماز های اوقات دیگر خیلی تفاوت فاحشی داره منظورم اینه کیفیت و کمیت نماز زمان پیامبر چی بوده

نویسنده : مهدی تاریخ : 1399/05/29

ما در تشهد ذکر صلوات بر محمد و آل محمد را میگوییم. سوال من اینه که آیا پیامبر هم در نمارش بر خودش و آلش صلوات میفرستاده یا این جمله بعدا اضافه شده؟

نویسنده : سید محمد جواد تاریخ : 1399/05/07

آیا داستان نشنیدی که پیامبر از زنبور می‌پرسه چگونه عسلی به این شیرینی درست میکنی که خدا گفتن شفاست زنبورم جواب میده که خدا به من وحی کرده تا بر تو و امت تو صلوات فرستم تا این عسل ساخته بشه پس از اول همین بوده و هست و نماز پیامبر با ما فرق داشته احتمالا

نویسنده : ستاره از گیلان تاریخ : 1398/10/06

نحوه نماز خواندن پیامبراکرم(ص) چگونه بود؟

نویسنده : علی رضا تاریخ : 1398/10/03

با سلام ایا در زمان حضرت رسول در اقامه و تشهدنام خود ایشان ذکر میشد ،و آیا بعد از نام ایشان ذکر صلوات استفاده میشد

نویسنده : علی تاریخ : 1399/05/20

امام صادق علیه السلام فرمود: « خداوند نماز را به صورت پنج نماز دو رکعتی واجب کرده بود اما پیامبر به نمازهای دو رکعتی، دو رکعت دیگر اضافه کرد و به نماز مغرب تنها یک رکعت اضافه کرد ( و رکعات نماز صبح را تغییر نداد) و خداوند نیز این عمل پیامبر را امضا و تایید کرد»[1] امام باقر علیه السلام فرمود: « زمانی که رسول خدا به معراج برده شد نماز بر او به صورت پنج نماز دو رکعتی نازل شد. زمانی که حسن و حسین به دنیا آمدند پیامبر به جهت شکر الهی هفت رکعت به آن ها اضافه کرد و خداوند نیز عمل او را امضا کرد و در نماز صبح چیزی اضافه نکرد زیرا وقت آن تنگ است.. .»[2] در روایت دیگر امام رضا علیه السلام در مورد فلسفه تعداد رکعات نماز فرمودند: « اصل نماز یک رکعت است و اگر کمتر از آن به جا آورده شود نماز محقق نشده است و لکن خداوند می دانست که مردم این یک رکعت را تمام و کامل به جا نمی آورند و ناقص اداء می کنند یک رکعت دیگر را با آن مقرون ساخت تا با رکعت دوم نقص رکعت اول برطرف شود و بدین ترتیب اصل نماز دو رکعت قرار داده شد. سپس رسول خدا می دانست که بندگان این دو رکعت را با تمام آنچه مورد امر است

نویسنده : ساعدی تاریخ : 1398/09/20

ایارسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم درنماز سه وچهاررکعتی تسبیحات می خواند

نویسنده : انصار تاریخ : 1398/09/15

علم را خدا میدهد عزیززززززززز

نویسنده : رضا تاریخ : 1398/04/05

باسلام هرپیامبری جاشین دارد ولی پیامبر اسلام چرا خاتم انبیاست؟چون آخرین پیامبراست یعنی جانشینی ندارد خداوند در قرآن میفرماید با دین اسلام حجت خود رابربنده هایش تمام کرده

نویسنده : Ali تاریخ : 1400/10/25

خب هارون هم پیامبر نبود اما حضرت موسی بعنوان جانشین انتخاب اش کرد

متن نمازی که پیامبر میخوندن چطوری بود

نویسنده : مرتضی فعله گری تاریخ : 1397/02/12

سلام خدمت شما دوستان گرامی.دین اسلام یکتا پرستیه و الله رو میپرستیم از آدم تا خاتم اومدن که بگن شما یکتا پرستیت این خداس که مشخص میکنه که نماز شما قبوله یا نه خدایا به امید خودت....هر جوری که ستایش خدا رو بکنی خودخدا مشخص میکنه الان ما کمونیست داریم که هیچ چی نداره مشرکه ولی خیلی از کاراش خوبه و ثواب داره حساب کتاب روز قیامت دست خداست پس نترسید هممون و میبخشه یا علی

تشکر میکنم بابت سایت خوبتون

افتخارمی کنم به مسلمان بودنم..شیعه وسنی باهم برادرند...اللهم عجل الولیک الفرج

نویسنده : سینا الف تاریخ : 1396/11/17

سلام خب ما شیعیان اهل تفرقه و غوغاسالاری نیستیم بلکه اهل منطق و مباحثه هستیم. اما اگر این حقایق تشیع رو به بهانه وحدت بیان نکنیم که نمیشه... هیچ بعید نیست خیلی زود جوانتر های شیعه فکر کنن چون تعداد اهل تسنن بیشتره لابد حق با اونهاست. بنابراین باید با منطق و زبان خوش و جدال احسن به مباحثه با برادران اهل تسنن بپردازیم. مطمئن باشید هر انسان آزاده ای اگر دلایل منطقی و مستند رو ببینه قبول میکنه و هیچ اختلافی پیش نمیاد. از این سایت و مدیرانش بسیار سپاسگزارم. ان شاءالله خدا اجر به ایشان بده و توفیقی که بتوانن بهتر و بیشتر چنین مطالب مفیدی تهیه و منتشر کنن.

نویسنده : ارشاد عباس پور تاریخ : 1396/10/25

سلام ممنونم از راهنماییتون همیشه دوست داشتم که با سند ومدرک وبه درستی این فریضه الهی را انجام بدم وخدا را شکر الان دلم ارام گرفت وامیدوارم دوستی و وحدت بین تمام مسلمانان جهان چه اهل سنت وچه اهل شیعه مستحکمتر باشه که هیچ شیطانی نتواند این پیوند را از هم جدا کند. جانم فدایه رهبرم سید علی خامنه ای

اصلا خوب نبود

نویسنده : سید داود تاریخ : 1396/08/15

سلام می خواستم بگم چه شیعه چه سنی برای ما مردم ایران فرقی نداره ما همه ایرانی هستیم رهبر ما نیز سید علی خامنه ای هستند فدای رهبرم بشم

نویسنده : سید محمد تاریخ : 1396/05/15

سلام ممنونم از شما بابت این مطلب کامل به نظربنده وقتی سرچشمه این دو مذهب شیعه و سنی یکی هستش فرقی نداره که چطور انجام بشه و بهتره که این اختلاف و دامن زدن به این اختلافات که باعث تفرقه توی دین مبین اسلام میشه رو کنار گذاشت متشکرم از سایت خوبتون

نویسنده : علي تاریخ : 1395/03/10

جالب بود