تزکیه نفس با نماز

سوال با سلام به دلیل داشتن بیماری نمی توانم از روزه جهت تزکیه نفس استفاده نمایم. لطفا راهکارهای دیگری که قدرتمندی روزه را داشته باشد؛ ارائه نمایید.

جواب

اگر چه روزه برای تحصیل تقوا و تزکیه نفس خوب است. اما همان گونه که می دانید عبادت و بندگی خدا منحصر در این عمل عبادی نیست. آن گونه که در آیات و روایات فراوان توصیه شده است؛ بهترین عبادت، نماز است «وَ أَقِمِ الصَّلاةَ إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهی‏ عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْکَرِ وَ لَذِکْرُ اللَّهِ أَکْبَر: و نماز را برپا دار، که نماز(انسان را) از زشتیها و گناه باز می‏دارد و یاد خدا بزرگتر است و خداوند می‏داند شما چه کارهایی انجام می‏دهید».[1]

«الَّذینَ یَخْشَوْنَ رَبَّهُمْ بِالْغَیْبِ وَ أَقامُوا الصَّلاةَ وَ مَنْ تَزَکَّی فَإِنَّما یَتَزَکَّی لِنَفْسِهِ وَ إِلَی اللَّهِ الْمَصیر: و نماز را برپا می‏دارند و هر کس پاکی (و تقوا) پیشه کند؛ نتیجه آن به خودش بازمی‏گردد و بازگشت (همگان) به سوی خداست».[2]

این توصیه و سفارش قرآن کریم به برپایی نماز است؛ برای تزکیه نفس.

امام و پیشوای پرهیزکاران علی علیه السلام در اوصاف انسان های با تقوا می فرماید: «پرهیزکاران در شب بر پا ایستاده؛ مشغول نمازند. قرآن را جزء جزء و با تفکّر و اندیشه می‏خوانند. با قرآن جان خود را محزون و داروی درد خود را می‏یابند».[3]

به نظر می رسد اگر کسی همواره بتواند به سه چیز توجه داشته باشد؛ سعادت دنیا و آخرتش تأمین است.

الف. این که بداند و باور داشته باشد که خداوند، پیامبر و اولیاءالله، شاهد بر اعمال ما هستند.

خداوند در قرآن می فرماید «بگو؛ عمل کنید! خداوند و فرستاده او و مؤمنان، اعمال شما را می‏بینند! و به زودی، به سوی دانای نهان و آشکار، بازگردانده می‏شوید و شما را به آن چه عمل می‏کردید، خبر می‏دهد».[4]

ب. مرتکب گناه نشود و به واجبات الاهی اهمیت دهد.

ج. این که بداند دنیا محل ماندن نیست؛ بلکه همۀ ما روزی از این دنیا خواهیم رفت و در قیامت باید پاسخ گوی اعمالمان باشیم. توجه به این مطلب موجب خودسازی و تزکیه و تهذیب نفس خواهد شد.

خداوند در قرآن می فرماید «هرآینه خدای شما خدایی است یکتا. هر کس دیدار پروردگار خویش را امید می‏بندد؛ باید کرداری شایسته داشته باشد و در پرستش پروردگارش، هیچ کس را شریک نسازد.[5]

بنابر این اولین و بهترین عبادت برای تقرب به خدا و دوری از وسوسه های شیطان، نماز است. یاد خدا، شب زنده داری، تلاوت قرآن، و راز و نیاز با خدا، بهترین عبادت و بندگی و وسیله نجات از جهنم است.

پی نوشت ها:

[1] عنکبوت، 45.

[2] فاطر، 18.

[3] نهج البلاغه، خطبه متقین (همام).

[4] توبه، 105.

[5] کهف، 110.

کلمات کلیدی
خدا  |  نماز  |  تقوا  |  تزکیه نفس با نماز  |  تحصیل تقوا و تزکیه نفس  |  عبادت و بندگی خدا  |