پرسش و پاسخ  /  احکام  /  ازدواج  /  ازدواج موقت  /  دلایل مشروعیت ازدواج موقت

فلسفه صیغه یا ازدواج موقت

سوال با عرض احترام و ادب به عنوان شخصی مسلمان دوست دارم بدانم که فلسفه وجودی صیغه در مذهب تشیع چیست؟

جواب

پیرامون ازدواج موقت بررسی های بسیاری انجام شده و نظرات گوناگونی مطرح شده است، در این میان به نظر می رسد آن چه بیشتر در ازدواج دائم مورد نظر اسلام می باشد تشکیل خانواده و ایجاد نسل و تربیت فرزندان برومند و صالح می باشد و اما آنچه از مجموع اخبار اسلامی راجع به ازدواج موقت  استفاده می شود این است که بیشتر منظور از این نوع ازدواج ارضای صحیح غریزۀ جنسی است. و تولید نسل هدف اصلی آن نیست؛ و لذا این نوع زناشویی را به نام متعه خوانده اند. در قرآن مجید نیز از این نوع ازدواج به عنوان استمتاع نام برده شده است.[1]

حال سؤال این است که چه لزومی داشت که اسلام برای ارضای غریزۀ جنسی ، چنین قانونی را وضع کند مگر قانون ازدواج دائم که اساس تشکیل خانواده ها به شمار می رود، برای تأمین این منظور کافی نبود؟

جواب این سؤال با مطالعه در کیفیت غریزۀ جنسی در افراد مختلف، روشن می شود:

غریزۀ جنسی مثل سایر استعدادها و احساس ها و روحیات در افراد، مختلف است.

در بعضی افراد این غریزه به حد اعتدال وجود دارد که تنها با تشکیل خانواده و تمکین زن  در برابر مرد برطرف می شود. اما در برخی از افراد یا غریزۀ جنسی در حال طغیان است به طوری که  با انتخاب همسر دائم و تمکین او اشباع نمی شود و یا این که در اثر اختلافات و عدم هماهنگی اخلاقی و روحی و غیر آن، زن از مرد تمکین نمی کند و در نتیجه نیروی جنسی که لازم است در موقع خود به نحو صحیح  اشباع گردد، ارضا نمی شود؛ خصوصا در صورتی که عوامل مهیج شهوت، در اجتماعی تا  سر حد جنون پیش برود و به کارهایی وامیدارد که قلم از ذکر آن شرم دارد؛ ضرورت متعه بیشتر خواهد بود.

آمار گوناگونی  که از ازدیاد فرزندان نامشروع و تجاوزهای به عنف در کشورهای اروپایی و امریکائی انتشار یافته شاهد گویای این موضوع است.

آیا باید جوانان را آزاد گذاشت که به دامن فحشاء و خیانت پناه ببرند و زندگی خود را با این وضع رسوا و فلاکت بار بگذرانند و یا لازم است قانونی آسان و سهل که مسئولیت های سنگین  تشکیل خانواده دائم را نیز نداشته باشد، در پیش پای جوانانی که با طغیان غریزۀ جنسی، دست  و پنجه نرم می کنند گذاشت تا بدین وسیله جوانان را از سرگردانی و ضلالت و افتادن در منجلاب  فساد نجات داد؟

اسلام با تشریع قانون ازدواج موقت، در موارد ضروری و لازم که قانونی بس  سهل و دارای مسئولیت های کم می باشد مشکل جوانان را حلّ کرده است و آنها را از گرایش  به سوی فحشاء و زنا و خیانت و بی بند و باری باز داشته است و لذا روایات معتبری از پیشوایان مذهبی  اسلام وارد است که ثابت می کند که ازدواج موقت بیشتر برای ارضای غریزۀ جنسی در موارد لازم تشریع گردیده است.

چنان که در روایت معتبر امام باقر از علی علیهما السلام چنین نقل می کند: «اگر نکاح موقت  به وسیله بعضی از خلفا منع نمی شد هیچ فرد مسلمانی مگر افراد خیلی پست مرتکب زنا نمی  گردید.»[2]

واضح است که عمل منافی عفت غالباً در مورد طغیان غریزه جنسی و عدم اشباع آن انجام  می گیرد و ازدواج موقت بهترین طریق سالمی است که می تواند طغیان غریزه جنسی را فرو نشاند و در ضمن مسئولیت های ازدواج دائم را نیز ندارد.

از بعضی از روایات معتبر دیگر نیز استفاده می شود که مأمورانی از طرف پیامبر گرامی اسلام  در آغاز اسلام که عصر شیوع مفاسد و طغیان غرائز جنسی بود در کوچه و بازار می گشتند و مردم را از ارتکاب گناه و اشباع غریزۀ جنسی از غیر طریق صحیح باز می داشتند و به آن ها گوشزد می کردند که پیامبر اسلام نکاح موقت را برای شما جایز کرده است از این راه سالم اقدام کنید و پیرامون  روابط غیرمشروع و فساد نگردید.[3]

علاوه بر این ها در روایات بی شمار دیگری آمده است که به طور صریح دلالت دارد بر این که ازدواج موقت در مواردی تشریع شده است که غریزه جنسی جوانان را تحت فشار قرار داده  و آن ها را نزدیک به انحراف کرده است. در این گونه موارد است که شارع مقدس برای  جلوگیری از بی بندوباری جنسی راه صحیح ازدواج موقت را پیش پای آنان قرار داده است.

از جمله از امام موسی بن جعفر علیه السلام راجع به متعه سؤال کردند حضرت فرمود: «متعه برای  کسی که ازدواج نکرده، حلال است؛ تا بدین وسیله از طغیان غریزه جنسی جلوگیری کند و یا ازدواج  کرده اما با وجود این، غریزه جنسی، او را تحت فشار قرار داده است. برای چنین افرادی  جایز است ازدواج متعه را انتخاب کنند».[4]

ازدواج موقت در اسلام نه تنها کوچک ترین  ربطی با فحشاء ندارد؛ بلکه فقط برای جلوگیری از فحشاء و بی بندوباری جنسی و قانون شکنی و تعدّی به ناموس عمومی تشریع شده است. لذا در روایات معتبر می خوانیم که اگر مرد مسلمانی در میان ملت های غیرمسلمان واقع شده و غریزه جنسی او را تحت فشار قرار داده است؛ مطابق قوانین  اسلامی می تواند با غیر مسلمان(اهل کتاب آسمانی) ازدواج موقت بکند تا بدینوسیله از مفاسد و سایر انحرافات جنسی دور باشد.

جهت اطلاع بیشتر به مطالب زیر نیز مراجعه نمایید:

فرق ازدواج موقت با روسپیگری

ازدواج موقت

مرزشناسی در ازدواج موقت

ازدواج موقت، حکمت ها و ضرورت ها

پی نوشت ها:

[1] نساء، 28.‏

[2] وسائل الشیعة، ابواب متعه.

[3] همان.

[4] وسائل الشیعة، باب کراهة المتعة مع الغنی عنها.

کلمات کلیدی
فلسفه  |  ازدواج موقت  |  متعه  |  ازدواج دائم  |  غریزۀ جنسی  |  ارضای صحیح غریزۀ جنسی  |  طغیان غریزه جنسی  |
لینک کوتاه :
نویسنده : اریا تاریخ : 1401/06/10

فلسفه ی صیغه جلو گیری از زنا و تشکیل نطفه ی حرام هست بعضی افراد ذاتآهوسباز و تنوع طلب هستن کسی که قصد زنا کردن داره قرآن بهش نهیب میزنه که با این افرادی که میخوای زنا کنی یه صیغه بخون روش که اگه بچه ای از این رابطه پا گرفت حلال زاده باشه هدف فقط بستن راه تشکیل نطفه ی حرام هست نه اینکه افراد تشویق کنه که برید صیغه کنید و ازدواج نکنیداینجا انتخاب بین بد و بدتر هست که ملت زنا نکنن وگرنه یه آدم سالم که تشکیل خانواده داده نیازی به صیغه نداره

نویسنده : نویسنده تاریخ : 1399/11/10

بنظرم اصل هدف ازدواج اینه که انسان با سختی ها و مشکلاتی که توی ازدواج دائم دست و پنجه نرم میکنه،اعم از فرزند اوری،تربیت و ساپورت فرزند،پذیرفتن همدیگه با توجه به اختلاف نظر ها،مشکلات مالی و...به یه کمال برسه،چرا که ادما توی سختی ها و مشکلات هست که انسانیت اونها به ظهور میرسه،حالا با مشروع بودن ازدواج موقت،صرفا به انسان،یه حیوون جنسی رو نسبت دادین

نویسنده : ش. تاریخ : 1399/06/10

با توجه به استدلال های شما اگر مردی احساس فشار جنسی کرد و همسرش مثلا باردار بود، این که بره با زنی صیغه کنه هیچ عیبی نداره!... چون مرد ممکنه انقدددر نیاز جنسی ش بزنه بالا که نتونه خودشو کنترل کنه!!.. واقعا عجیبه استدلال هاتون.. از مرد یه حیوان جنسی ساختید.

نویسنده : سلام رمضان هستم تاریخ : 1399/01/07

هنگام سیغه کردن بین زوجین چه باید خوانده شو د یابهتربگم سیغه چگونه انجام میشود

نویسنده : علی تاریخ : 1398/04/24

من هم با وحید موافقم..باید بصورت قانونی و البته بهداشتی (جلوگیری از ایدز و امثالهم) دولت و یا نهادهای حکومتی امکانی را فراهم آورند تا لااقل در یک مملکت شیعه دستور اشتباه و نابودساز عمر نباید حاکم باشد و بستر استفاده از این موضوع برای لااقل افراد مجرد فراهم گردد..این بستر به جد میزان گناه کبیره خ.ا. را بشدت در سطح جامعه کاهش میدهد و برخلاف ظاهرش با اجرای درست عملا جلوگیری از فساد را ناشی میگردد..به اسلام اعتماد کنیم.

نویسنده : وحید تاریخ : 1397/06/07

با سلام با توجه به وجود دید منفی كه در جامعه نسبت به این امر وجود دارد، ازدواج موقت تبدیل به امری مخفی و زیرزمینی شده است تا جایی كه بسیاری از افراد متدین و صاحب آبرو، از ترس آبرو، با وجود نیاز به این ازدواج از آن خودداری می كنند. این موضوع خود باعث جولان افراد ناشایست با اغراضی مغایر با اهداف اسلامی در این زمینه شده است. وجود اخباری در باره انواع كلاهبرداری ها و اتفاقات ناگوار در این زمینه گواه این مطلب است. حال سوال اینجاست، با توجه به اینكه افراد مومن خواهان استفاده از این امكان اسلامی (چه زن و چه مرد)، امكان ابراز علنی این موضوع را ندارند، آیا روش صحیح و مطمئنی برای برقراری ارتباط بین این افراد وجود دارد؟