پرسش و پاسخ  /  قرآن  /  پرسش هايی از کلمات قرآن

حزب الله در قرآن

تعداد بازدید : 17418     تاریخ درج : 1390/07/17     منبع : پایگاه حوزه، شماره 1-18955

سوال می خواستم بدانم کجای قرآن از حزب الله سخن گفته؟

جواب (آیه 56 مائده )- این آیه تکمیلی برای مضمون آیه پیش ]از این آیه[ است و هدف آن را تأکید و تعقیب می‏کند، و به مسلمانان اعلام می‏دارد که: «کسانی که ولایت و سرپرستی و رهبری خدا و پیامبر صلّی اللّه علیه و آله و افراد با ایمانی را که در آیه قبل به آنها اشاره شد بپذیرند پیروز خواهند شد، زیرا آنها در حزب خدا خواهند بود و حزب خدا پیروز است»
(وَ مَنْ یَتَوَلَّ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ وَ الَّذِینَ آمَنُوا فَإِنَّ حِزْبَ اللَّهِ هُمُ الْغالِبُونَ)
در این آیه قرینه دیگری بر معنی ولایت که در آیه پیش اشاره شد دیده می‏شود، زیرا تعبیر به «حزب اللّه» و «غلبه آن» مربوط به حکومت اسلامی است، نه یک دوستی ساده و عادی و این خود می‏رساند که ولایت در آیه به معنی سرپرستی و حکومت و زمامداری اسلام و مسلمین است، زیرا در معنی حزب یک نوع تشکل و همبستگی و اجتماع برای تأمین اهداف مشترک افتاده است[i]

2. (آیه7 فاطر )- در این آیه سر انجام کار «حزب اللّه» و عاقبت دردناک «حزب شیطان» را این چنین بیان می‏کند: «کسانی که کافر شدند عذاب دردناک از آن آنهاست، و کسانی که ایمان آوردند و عمل صالح انجام دادند مغفرت و پاداش بزرگ دارند»
(الَّذِینَ کَفَرُوا لَهُمْ عَذابٌ شَدِیدٌ وَ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ لَهُمْ مَغْفِرَةٌ وَ أَجْرٌ کَبِیرٌ).
طبق این آیه کفر به تنهایی موجب عذاب است ولی ایمان بدون عمل مایه نجات نخواهد بود[ii]

3.(آیه 171صافات )- حزب اللّه پیروز است! به دنبال بحثهای گوناگونی که پیرامون مبارزات انبیای بزرگ و کارشکنیهای مشرکان بی‏ایمان طی آیات این سوره آمده است، اکنون که به آخرین آیات سوره نزدیک می‏شویم مهمترین مسأله را در این رابطه بیان می‏کند، و آن خبر از پیروزی نهائی لشکر خدا بر لشکر شیطان و دشمنان حق است، تا مؤمنان در هر عصر و زمان به این وعده بزرگ الهی دلگرم شوند و برای ادامه مبارزه با لشکر باطل آماده و مقاوم گردند.
می‏فرماید: «وعده قطعی ما برای بندگان فرستاده ما از پیش مسلّم شده ...»
 (وَ لَقَدْ سَبَقَتْ کَلِمَتُنا لِعِبادِنَا الْمُرْسَلِینَ)[iii]
در آخرین بخش سوره مجادله ، بحث گویا و مشروح و کوبنده‏ای در باره منافقان، و آنها که ظاهرا دم از اسلام می‏زدند اما با دشمنان اسلام سر و سرّ داشتند، مطرح کرده، مسلمین راستین را از ورود در حزب شیاطین و منافقین بر حذر می‏دارد، و آنها را به رعایت «حب فی اللّه» و «بغض فی اللّه» و ملحق شدن به «حزب اللّه» دعوت می‏کند
در حدیثی از پیغمبر اکرم صلّی اللّه علیه و آله می‏خوانیم: «هر کس سوره مجادله را تلاوت کند (و در آن بیندیشد و به کار بندد) در قیامت در زمره حزب اللّه خواهد بود.
در آخرین مرحله به صورت یک اعلام عمومی- که حاکی از نعمت و موهبت دیگری است- می‏فرماید: «آنها حزب اللّه‏اند، بدانید حزب اللّه پیروزان و رستگارانند»
(اولئک حزب الله الا ان حزب الله هم المفلحون)
نه تنها پیروزی در سرای دیگر و نیل به انواع نعمتهای مادی و معنوی در قیامت، بلکه همان گونه که در آیات قبل آمد در این دنیا نیز به لطف الهی بر دشمنان پیروزند، و در پایان جهان نیز حکومت حق و عدالت در دست آنهاست[iv]

[i] . برگزیده تفسیر نمونه، ج‏1، ص: 52

[ii] .  برگزیده تفسیر نمونه، ج‏4، ص: 59

[iii] . برگزیده تفسیر نمونه، ج‏4، ص: 16

[iv] . برگزیده تفسیر نمونه، ج‏5، ص: 115و 116و132
کلمات کلیدی
خدا  |  ولایت  |  صلی الله علیه و آله  |  حزب  |  حزب الله  |  حزب خدا پیروز  |
لینک کوتاه :
نویسنده : لاله تاریخ : 1395/12/10

خیلی عالی بود