پرسش و پاسخ  /  احکام  /  احکام نماز  /  لباس نمازگزار

حکمت پوشش در نماز

سوال با عرض سلام. فلسفه و حکمت پوشیدن چادر هنگام نماز چیست مگر خداوند به خانم ها نا محرم است؟ که حتی در تنهایی هم باید چادر به سر کنند؟

جواب

زن باید در موقع نماز تمام بدن حتی سر و موی خود را بپوشاند ولی پوشاندن صورت به مقداری که در وضو شسته میشود و دستها تا مچ و پاها تا مچ پا لازم نیست اما برای آن که یقین کند که مقدار واجب را پوشانده است باید مقداری از اطراف صورت و قدری پایین تر از مچ را هم بپوشاند [1]

پوشش به مقداری که گفته شد اگر بدون چادر هم محقق باشد، برای نماز کفایت می‏کند، بنابراین اگر بلوزو شلوار پوشیده باشد و یا جلوی چادر چند لحظه‏ای سهواًباز باشد اشکالی نداشته و نمازباطل نیست.[2]

درباره پوشش در نماز باید گفت: مسئله محرم و نامحرم مربوط به انسان‏هاست و خداوند منزّه از آن است، ولی فلسفه پوشش انسان تنها مربوط به مسئله محرم و نامحرمی نیست، چون بر هر نمازگزاری (زن باشد یا مرد) واجب است خود را در نماز به مقداری که در شرع مقدس واجب شده بپوشاند اگر چه تنها باشد و در خلوت نماز بخواند و هیچ کس‏[3] او را نبیند.

پوشش برای انسان، اعم از زن و مرد، نوعی کرامت الهی است. تنها آدمیان لباس می‏پوشند، امّا هیچ حیوانی لباس نمی‏پوشد؛ بنابراین پوشش نشانه‏ای برای شخصیت و احترام انسان محسوب می‏شود؛»[4]

 افزون بر این، در نماز علاوه بر خشوع قلبی، خشوع ظاهری و احترام در مقابل ذات حق تعالی هم لازم است و آنچه خداوند برای بانوان در خضوع و احترام بندگی می‏خواهد، مسئله رعایت حجاب هنگام نماز است. قرآن کریم می‏فرماید: وَ نَحنُ أَقرَبُ إِلَیهِ مِن حَبلِ الورِید؛[5] و ما از شاه‏رگ [او] (انسان) به او نزدیک‏تریم.

از این‏که خداوند، رعایت حجاب را هنگام نماز واجب کرده، می‏فهمیم که حجاب، بهترین و تنها لباسِ حضور نزد پروردگار است. حجاب برای زنان مؤمن، مقدمه قرب و نزدیکی به حق تعالی است و بهترین تمرین برای حفظ و رعایت آن برای بانوان در برابر نامحرم به شمار می‏رود، زیرا خانمی‏که پنج نوبت در شبانه روز در آن‏جا که نامحرمی نیست این گونه خود را بپوشاند، بی‏گمان خود را در برابر نامحرم بهتر می‏پوشاند؛ البته مسئله لزوم رعایت حجاب برای بانوان در نماز، ممکن است حکمت‏های دیگری هم داشته باشد که برای ما معلوم نیست، چون فلسفه و حکمت‏[6] همه احکام برای ما بیان نشده و آنچه بیان شده نیز به طور کامل به دست ما نرسیده است.[7]

در پایان خوب است به این نکته نیز اشاره کنیم که لباس کامل در حضور بزرگان، نوعی رعایت ادب محسوب می شود از این رو می بینیم که هیچ شخصی(به طور مثال یک مرد) برای ملاقات با مرد دیگری که از شخصیت های بزرگ می باشد تنها با شرت و تیشرت حاضر نمی شود با اینکه هر دو از نظر شرعی محرمند. پس نماز که حضور در محضر اللهیست به طریق اولی می طلبد که انسان برای رعایت ادب، پوششی مناسب داشته باشد.

موفق باشید.

[1] .رساله عملیه امام خمینی (ره )مسأله 789ج1

[2]استفتائات امام خمینی، ج 1، ص 137؛ توضیح المسائل مراجع، ج 1 ص 465

[3] . پرسمان، ج‏6، ص: 151

[4] . ترجمه المیزان، ج 8، ص 86.

[5] . ق، آیه 16

[6] .  پرسمان، ج‏6، ص: 152

[7] . اقتباس از: محمد وحیدی، احکام بانوان، ص 17؛ علی محمدی، فلسفه حجاب، ص 17

کلمات کلیدی
احکام  |  نماز  |  حجاب  |  پوشش  |  نامحرم  |  مچ  |  حکمت پوشش در نماز  |  مسئله رعایت حجاب هنگام نماز  |
لینک کوتاه :
نویسنده : مریم تاریخ : 1398/10/03

سلام. نوشتید: «فلسفه پوشش انسان تنها مربوط به مسئله محرم و نامحرمی نیست، چون بر هر نمازگزاری (زن باشد یا مرد) واجب است خود را در نماز به مقداری که در شرع مقدس واجب شده بپوشاند اگر چه تنها باشد و در خلوت نماز بخواند و هیچ کس‏ او را نبیند.» پس چرا برای آقایان گفته شده (طبق توضیح المسائل آیت الله مکارم) : «مرد باید در حال نماز عورتین خود را بپوشاند، هرچند کسی او را نمی‌بیند و بهتر است از ناف تا زانو را بپوشاند و از آن بهتر این که لباس کامل که در برابر افراد محترم در تن می‌کند به تن داشته باشد.» از این میزان تبعیض آدم شک میکنه که یا مراجع از خودشون دراوردن این مسئله رو یا اینکه شاید واقعا خدا به زن ها نامحرمه. چه دلیلی داره واقعا؟ من الان هر چی میگردم تو سایت ها جواب قانع کننده ای پیدا نمیکنم. من قبول دارم همه چیز و ولی دوست دارم یک نفر تواناییشو داشته باشه و یک پاسخ قانع کننده و درست به من و امثال من بده به غیر از اینکه حکمتی داره و ما نمیدونیم!

نویسنده : سرو آزاد تاریخ : 1399/02/08

سلام آیات حجاب برای مردان طبق صحبت اقای مکارم در ایه 30 نور، حجاب برای مردان با این حدود و در ایات 31 نور و همینطور سوره احزاب ایه 59 ، حجاب برای زنان اورده شده است موفق باشید

نویسنده : غزال تاریخ : 1398/04/08

سلام علیکم خداوند در هیچ آیه ای حجاب را در هنگام نماز واجب نکرده اند برای زن ولی بارها گفته اند با دستان خودتان چیزی ننویسید و به خداوند نسبت ندهید که باعث گمراهی شوید .یا حق

نویسنده : سید حسین تاریخ : 1398/10/15

سلام .. شما وقتی میرید دکتر از دکتر می‌پرسید که کجای کتابای طب نوشته که فلان دارو را باید بخوریم؟؟؟ قطعا نمی پرسید ... دنبال همه چیز توی قرآن نگردید .. در ثانی ما همه فهم مطالب داخل قرآن رو نداریم و باید به متخصصش رجوع کنیم ... یا حق...

نویسنده : :-) تاریخ : 1394/04/10

عالی