پرسش و پاسخ  /  اخلاق و تربیت اسلامی  /  ارزش ها  /  صلوات بر پیامبر(ص)

معنای صلوات و سابقه آن

سوال با سلام می خواستم بدونم صلوات در لغت به چه معنایی بوده و منظور از آن چیست و از کی بوجود آمده و چه کسی اولین بار به آن اشاره داشته است. با تشکر

جواب

صلوات: از صلو گرفته شده مفردش صلاة به معنای دعا، نماز،رحمت، بخشایش، معبد یهودیها می باشد.[1]

خدای تبارک و تعالی در سوره احزاب فرمود: إِنَّ اللَّهَ وَ مَلائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَی النَّبِیِّ یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلِیماً[2] یعنی بدرستی که خدا و جمیع فرشتگان درود میدهند بر این پیغمبر رفیع القدر ای گروه گرویدگان درود بفرستید بر وی و تحیت و سلام کنید بر وی سلام کردنی و فرمود رسول خدا صلی اللَّه علیه و آله که هر که صلوات فرستد بر من یک بار صلوات فرستد بر وی خدا ده بار و هر که صلوات دهد بر من ده بار صلوات دهد بر وی خدا صد بار و هر که صلوات دهد بر من صد بار صلوات دهد بروی خدا هزار بار و خدا عذاب نکند او را در دوزخ هرگز و فرمود پیغمبر صلی اللَّه علیه و آله که هر که صلوات دهد بر من یک بار بگشاید بر وی خدا دری از عافیت و فرمود پیغمبر (ص) که هر که صلوات دهد بر من یک بار باقی نماند از گناهان او یک ذرّه و فرمود پیغمبر (ص) در وصیت که یا علی هر که صلوات دهد بر من در هر روز یا در هر شب واجب شود از برای او شفاعت من و اگر چه باشد او از اهل گناهان کبیره و فرمود رسول خدا صلی اللَّه علیه و آله و سلم که بدرستی که نزدیکترین شما به من در روز قیامت در همه جا آنست که بیشتر باشد صلوات او بر من در دار دنیا و هر که صلوات دهد بر من در روز جمعه یا در شب جمعه صد بار قضا کند خدا از برای او صد حاجت هفتاد از حاجتهای آخرت و سی از حاجتهای دنیا و موکل گرداند خدا از برای او به هر صلواتی فرشته را که داخل گرداند در من در قبر من چنانچه داخل میگرداند یکی از شما هدایا را به خانه خود که خبر دهد مرا که کیست آنکه صلوات داده است بر من‏[3]

حضرت رضا فرمود: صلوات از جانب خداوند رحمت، و از طرف فرشتگان تحیت و پاکی، و از طرف مؤمنین دعاء است، و هر کس میخواهد آل محمد علیهم السلام را خوشحال کند بگوید: «اللهم صل علی محمد و آل فی الاولین و صل علی محمد و آل محمد فی الآخرین» تا آخر[4]

ابن حجر هیثمی در «صواعق المحرقة» می‏نویسد: آیه شریفه: إِنَّ اللَّهَ وَ مَلائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَی النَّبِیِّ یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلِیماً را باید دومین آیه در باره اهل بیت دانست، زیرا از «کعب بن عجره» روایت صحیح شده که گفت: وقتی این آیه نازل شد بر رسول خدا صلی اللَّه علیه و آله و سلّم عرض کردیم طریقه سلام دادن به تو را دانستیم، بفرما چگونه بر شما اهل البیت صلوات بفرستیم؟ فرمود: بگوئید:

 «اللهم صل علی محمد و آل محمد»

 (تا آخر).[5]

موفق باشید.

علت صلوات بر پیامبر(ص)

[1] . فرهنگ المعجم الوسیط(عربی به فارسی) ص 1109- مترجم: محمد بندرریگی

[2] . آیه 56 سوره احزاب

[3] . کاشف الاستار در ترجمه جامع الاخبار، ص: 85 و 86 - فصل سیّم در فضیلت صلوات بر نبی صلی اللَّه علیه و آله

[4] . اخبار و آثار حضرت امام رضا علیه السلام، ص: 559

[5] . الطرائف-ترجمه داود الهامی، ص: 331

کلمات کلیدی
خدا  |  صلی الله علیه و آله  |  رسول خدا صلی  |  معنای صلوات و سابقه  |  صلوا  |  خدا صلی الله  |  ملائکته یصلون علی  |  یصلون علی النبی  |