پرسش و پاسخ  /  اخلاق و تربیت اسلامی  /  ضد ارزش ها  /  ناامیدی از رحمت خدا

ناامیدی شدید از بخشش خداوند و بد بینی به خویش

سوال درمان نا امیدی شدید از بخشش خداوند و بد بینی به خویش

جواب

ابتدا بهتر است روایتی را برای شما نقل کنیم به شرح زیر:

أَدْخِلْ عَلَیَّ الشَّابَّ یَا مُعَاذُ فَأَدْخَلَهُ عَلَیْهِ فَسَلَّمَ فَرَدَّ عَلَیْهِ السَّلَامَ ثُمَّ قَالَ مَا یُبْکِیکَ یَا شَابُّ قَالَ کَیْفَ لَا أَبْکِی وَ قَدْ رَکِبْتُ ذُنُوباً لَوْ أَخَذَنِیَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ بِبَعْضِهَا أَدْخَلَنِی نَارَ جَهَنَّمَ وَ لَا أَرَانِی إِلَّا سَیَأْخُذُنِی بِهَا وَ لَا یَغْفِرُ لِی أَبَداً فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص هَلْ أَشْرَکْتَ بِاللَّهِ شَیْئاً قَالَ أَعُوذُ بِاللَّهِ أَنْ أُشْرِکَ بِرَبِّی شَیْئاً قَالَ أَ قَتَلْتَ النَّفْسَ الَّتِی حَرَّمَ اللَّهُ قَالَ لَا فَقَالَ النَّبِیُّ ص یَغْفِرُ اللَّهُ لَکَ ذُنُوبَکَ وَ إِنْ کَانَتْ مِثْلَ الْجِبَالِ الرَّوَاسِی قَالَ الشَّابُّ فَإِنَّهَا أَعْظَمُ مِنَ الْجِبَالِ الرَّوَاسِی فَقَالَ النَّبِیُّ ص یَغْفِرُ اللَّهُ لَکَ ذُنُوبَکَ وَ إِنْ کَانَتْ مِثْلَ الْأَرَضِینَ السَّبْعِ وَ بِحَارِهَا وَ رِمَالِهَا وَ أَشْجَارِهَا وَ مَا فِیهَا مِنَ الْخَلْقِ- (قَالَ الشَّابُّ فَإِنَّهَا أَعْظَمُ مِنَ الْأَرَضِینَ السَّبْعِ وَ بِحَارِهَا وَ رِمَالِهَا وَ أَشْجَارِهَا وَ مَا فِیهَا مِنَ الْخَلْقِ) فَقَالَ النَّبِیُّ ص یَغْفِرُ اللَّهُ لَکَ ذُنُوبَکَ وَ إِنْ کَانَتْ مِثْلَ السَّمَاوَاتِ وَ نُجُومِها وَ مِثْلَ الْعَرْشِ وَ الْکُرْسِیِّ قَالَ فَإِنَّهَا أَعْظَمُ مِنْ ذَلِکَ قَالَ فَنَظَرَ النَّبِیُّ ص إِلَیْهِ کَهَیْئَةِ الْغَضْبَانِ ثُمَّ قَالَ وَیْحَکَ یَا شَابُّ ذُنُوبُکَ أَعْظَمُ أَمْ رَبُّکَ فَخَرَّ الشَّابُّ عَلَی وَجْهِهِ وَ هُوَ یَقُولُ سُبْحَانَ رَبِّی مَا شَیْ‏ءٌ أَعْظَمَ مِنْ رَبِّی رَبِّی أَعْظَمُ یَا نَبِیَّ اللَّهِ مِنْ کُلِّ عَظِیمٍ فَقَالَ النَّبِیُّ ص فَهَلْ یَغْفِرُ لَکَ الذَّنْبَ الْعَظِیمَ إِلَّا الرَّبُّ الْعَظِیمُ الْخَبَر

خلاصه ترجمه روایت:

جوانی گریان خدمت آقا رسول الله صلی الله علیه وآله می رسد. حضرت می فرمایند: چرا گریانی، جوان عرض می کند چرا گریان نباشم در حالی که  گناهی بزرگ مرتکب شده ام و خداوند آنرا نمی آمرزد و من در آتش خواهم سوخت، حضرت می فرمایند: مشرک شده ای به خداوند، گناه تو هر چقدر بزرگ باشد خداوند متعال می آمرزد آنرا جوان عرض می کند گناه من از کوه، زمین، آسمان و ستارگان هم بزرکتر است حضرت می فرماید: گناه تو بزرگتر است یا خداوند جوان عرض می کند خداوند متعال. حضرت فرمودند: گناه تو هر چقدر بزرگ باشد خداوند بزرگ و مهربان آن را می آمرزد.

اولین و مهمترین نکته ای که شما باید به آن توجه کنید و ایمان بیاورید این است که انسان هیچگاه نباید از رحمت خداوند ناامید شود بخاطر همین خداوند ناامیدی از رحمت و بخشش خودش را از گناهان کبیره شمرده است و صراحتا در قرآن به آن اشاره کرده است ولا تایئَسُوا مِنْ رَوح اللَّهِ إنّهُ لا یایئَسُ مِنْ روحِ اللَّهِ الا القومُ الکافِروُن[1] و نومید مباشید از رحمت خدا؛ چه تنها کافران از رحمت خداوند، نا امیدند.حتی خداوند در سوره فرقان آیه 70 می فرماید: «کسی که توبه کند و ایمان آورد و کار نیکو کند، خداوند، بدی های آنان را به نیکی ها مبدّل می کند».با وجود داشتن چنین خدایی که نه تنها بدی ها را می بخشد بلکه آنها را تبدیل به خوبی می کند آیا ناامیدی صحیح است، آگاه باشید که شیطان از راه ناامیدی بر شما وارد شده است و از این راه می خواهد شما را گمراه کند در روایات نیز به ما دستور داده شده که به رحمت خداوند در هر حالی امیدوار باشیم

روایت کرده اند که کودکی را در یکی از جنگ ها، اسیر گرفته بودند و در مَن یزید (مزایده و حراج) نهاده، در روزی به غایت گرم. زنی را از خیمه، چشم بر آن کودک افتاد، شتابان دوید و اهل آن خیمه از پس وی می دویدند، تا کودک را بگرفت و به سینه خویش باز نهاد و گرما از او می راند. وی گفت: «این پسر من است». مردمان، چون آن بدیدند، بگریستند و دست از همه کار بداشتند از بزرگی شفقت او. پس رسول(ص) آن جا رسید و قصّه با وی بگفتند. او شاد شد از رحیمْ دلی و گریستنِ ایشان، و گفت: «عجب آمد شما را از شفقت و رحمت این زن بر پسر؟». گفتند: «آری یا رسول اللّه!». گفت: «خدای - تعالی - بر همگان، رحیم تر است که این زن بر پسر خویش». پس مسلمانان از آن جا پراکنده شدند بر حالِ شادی و سروری که مثل آن نبوده بود[2]

با این اوصاف توبه از هر گناهی امکان پذیر است و خداوند بسیار توبه پذیر، در این راه نباید اسیر دامهای شیطان شد و با کمال امید به خدای متعال به خودش پناه بریم و اوست که خود وعده کرده است که توبه کنندگان را رد نمی کند و می پذیرد یا أَیهَا الَّذینَ آمَنُوا تُوبُوا إِلَی اللَّهِ تَوْبَةً نَصُوحاً عَسی‏ رَبُّکُمْ أَنْ یکَفِّرَ عَنْکُمْ سَیئاتِکُمْ وَ یدْخِلَکُمْ جَنَّاتٍ تَجْری مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ یوْمَ لا یخْزِی اللَّهُ النَّبِی وَ الَّذینَ آمَنُوا مَعَهُ نُورُهُمْ یسْعی‏ بَینَ أَیدیهِمْ وَ بِأَیمانِهِمْ یقُولُونَ رَبَّنا أَتْمِمْ لَنا نُورَنا وَ اغْفِرْ لَنا إِنَّکَ عَلی‏ کُلِّ شَی‏ءٍقَدیرٌ[3] یعنی: ای کسانی که ایمان آورده‏اید، به درگاه خدا توبه‏ای راستین کنید، امید است که پروردگارتان بدیهایتان را از شما بزداید و شما را به باغهایی که از زیر [درختان‏] آن جویبارها روان است درآورد. در آن روز خدا پیامبر [خود] و کسانی را که با او ایمان آورده بودند خوار نمی‏گرداند، در حالی که نورشان از پیشاپیش آنان، و سمت راستشان، روان است می‏گویند: «پروردگارا، نور ما را برای ما کامل گردان و بر ما ببخشای، که تو بر هر چیز توانایی.»و در جای دیگر می فرماید(قُلْ یا عِبادِی الَّذینَ أَسْرَفُوا عَلی أَنْفُسِهِمْ لا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمیعاً إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحیم[4] بگو ای بندگان من که به در باره خودتان اسراف کرده اید از رحمت خدا نا امید نشوید همانا خدا تمام گناهان را می بخشد همانا او بخشنده و مهربان است.پس از امروز ناامیدی و سخن یأس را فراموش کنید و به فکر آینده باشید و از خداوند متعال در همه حال کمک بگیرید و به یاد او باشید چرا که خداوند می فرماید: الَّذینَ آمَنُوا وَ تَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِکْرِ اللَّهِ أَلا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوب[5]‏ آنها کسانی هستند که ایمان آورده‏اند، و دلهایشان به یاد خدا مطمئن (و آرام) است آگاه باشید، تنها با یاد خدا دلها آرامش می‏یابد!

[1] سوره یوسف، آیه 87

[2] برگرفته از کیمیای سعادت، امام محمد غزالی، ج 2، ص 385 - 397.

[3] سوره تحریم،آیه 8

[4] الزمر-53

[5] رعد-28

کلمات کلیدی
خدا  |  خداوند  |  کانت  |  امید  |  ناامیدی  |  بخشش خداوند  |  فقال النبی ص یغفر الله  |  لا فقال النبی ص یغفر  |
لینک کوتاه :
نویسنده : صالح تاریخ : 1401/10/08

من امشب توبه کردم خدایا از لطف و رحمت توست پروردگارا شکرت

ممنون مطلب عالی بود ان شاء الله که خیر دنیا و آخرت را ببینید

نویسنده : مصطفی تاریخ : 1401/09/13

دوستان لطفاً نظرات نسنجیده و نا امید کننده و پرت و پلا نفرستید تشکر. اون دوستی هم که از حق الناس صحبت داشته بستگی به نوع حق داره قضاوت هم با خداست شما قاضی و وکیل بندگان نیستی. بزرگترین گناه شرک و نا امیدی است (بیشتر از ده ها آیه هم تاکید شده

استغفرالله ربی و اتوب الیه

نویسنده : علی تاریخ : 1401/06/21

خدایا منو ببخش شرمنده ام

آنها کسانی هستند که ایمان آورده‏اند، و دلهایشان به یاد خدا مطمئن (و آرام) است آگاه باشید، تنها با یاد خدا دلها آرامش می‏یابد

خدا منو ببخشش من قسم میخورم آدم خوبی بشم

خدایا عفو کن

خدایا مرا ببخش. از این لحظه قسم خوردم پام رو حتی توی سایت های ایرانی هم نذارم. فقط از مذهبی ها شاید برای رفع شبهه سر بزنم. دیگر هم کامنت ها و نظرات پر از کفر رو نمیخونم.

انشاءالله هیچ وقت به گناه زشت شرک آلوده نشیم

دوستان بخشش خدا از حق الناس جداست

بستگی به نوع حق داره خدا هم حکیم است می‌داند که چه کسی را ببخشد و چه کسی لیاقت عذاب را دارد اللهم عجل لولیک الفرج

خدا خیلی خیلی خیلی بخشندست که حتی نمیشه وصفش کرد

بله خداوند بخشنده است ولی قرار نیست انسان هر لحظه گناه کند و توبه 2 ثانیه ای داشته باشد این 2 دقیقه اصلا توبه نیست

بگو اش به همین خیال باش. اگر خدا قرار بود هرکسی رو نمیبخشه 124 هزار فرستاده اومدن و این همه از عذاب جهنم صحبت کردن. حتی یک اشتباه بزرگ ممکنه بهشت خدا رو کلا برات حرام کنه.

حق الناس و گناه جاریه رو عمرا ببخشه. آیات قرآن رو ببین چه قدر دقیق گفته 1)وای بر هر عیب جوی هرزه زبان و مسخره کننده 2) وای بر کم فروشان 3) وای بر کسی که غیبت میکنه (روایات خیلی عجیبی از غیبت هست که نمیشه گفت یعنی شاید ابرو بزرگ ترین گناه کبیره باشد) 4)و لعنت و نفرین خدا بر کسی است که بخواهد فحشا و کثافت را در بین مردم رواج دهد5) خدا دوست ندارد اسراف کاران را (اسراف هم حق الناس) 6)و لعنت خدا بر هر ظالم و ستمگری هست و خواهد بود 7) و.. به خدا قسم خدا حق الناس رو نمیبخشه تا صاف بشه چون خدا عادله.این دنیا نباشه اون دنیا تصفیه میشه. خدا حق الناس رو از شهید هم میگیره

نویسنده : مهران تاریخ : 1399/07/29

سلام چه دلیلی وجود دارد که خدا گناهان ما را ببخشد؟ اصلا چرا باید ببخشد؟

بستگی به انتخاب خدا داره.که ببخشه یا نبخشه

نویسنده : تنها تاریخ : 1399/07/10

من چندوقت بود توبه کرده بودم و نمازو ... را همه را عمل میکردم تا دوباره یه چند وقت پیش نتونستم و دوباره مرتکب یکی از گناه های بزرگ خدا شدم خیلی هم پشیمونم احساس میکنم پاک شده بودم ولی با این کار دوباره رفتم تو لجن از اینکه توبه کرده بودم و شکستم از خودم بدم میاد و روم نمیشه توبه کنم چرا که هی انسان توبه میکنه و دوباره مرتکب گناه میشه واقعا روزهای سختی را سپری میکنم نمیدونم چیکار کنم و امیدی به زندگی ندارم کاش خدا باهامون حرف میزد ...

خب کامل نخوندی پیام بنده خدا رو دیگه وسط حرفش گفت که چرا سوره توبه بسم الله الرحمن الرحیم نداره

محض اطلاع دوستی پایینی. سوره توبه (بسم الله الرحمن الرحیم) نداره.

نویسنده : مریم تاریخ : 1399/07/15

خداوند بسیار بخشنده و مهربانه خودش اینطور در همه سوره ها خودشو معرفی کرده فقط ابتدای سوره توبه بسم الله الرحمن الرحیم نیومده که اونم کل سوره نشانی از مهر و بخشش و بخشایش خداوند نسبت به گناهکاران داره و در توبه و رحمت الهی رو به روی انسان باز می کنه . انسان جایز الخطاست اما وقتی خطای خودش رو فهمید دیگه نباید بره سراغ اون کار . یک راه حل که برای خودم هم خیلی مفید بوده براتون می گم . خداوند بینا و شنواست حضور داره در هر لحظه زندگیمون . اما ما فراموش می کنیم . فقط کافیه برای خداوند به اندازه یک انسان حتی معمولی حضور قائل بشیم یعنی مطمئن باشیم که هست انگار یک مبل توی خونه مخصوص خدا بگذاریم اینطوری واقعا دیگه رومون نمی شه گناه کنیم یا دانسته دست به گناه بزنیم . فکر کن که یه دوربین فیلمبرداری تمام وقت ازت فیلم می گیره حداقل خداوند رو به این اندازه بینا و شنوا ببینم دیگه گناه نمی کنیم یعنی خجالت می کشیم . موفق باشی

خدایا خودت مارا ببخش

نویسنده : امیر تاریخ : 1398/09/15

گریه شوق امان نمیدهد...چقدر دوستت دارم خدا...و چقدر دوستم داری...

نویسنده : zahra تاریخ : 1398/08/20

,کاش در باره ی این آیه ها مطلب بود

نویسنده : ارسلان تاریخ : 1398/05/16

تاثیرگذار بود.واقعا خداوند این چنین است.دلم میخواد محکم برم تو آغوشش

نویسنده : محمد تاریخ : 1397/04/03

یا ارحم الراحمین

نویسنده : م ر ص تاریخ : 1397/03/14

کاش این را همه کسانی که مدعی دین هستند نیز بخوانند و مردم را قضاوت نکنند و بدانند خدا با آن همه بزرگی گناهان را میبخشد.

خیلی زیبا و تاثیرگذار بود من چندوقته که حال خوشی ندارم مدام الهی العفو میگم و فقط به خودش امیددارم

فقط میتونم بگم یاارحم الراحمین

نویسنده : سیاوش تاریخ : 1396/08/25

بابت متن خوبتون،سپاسگزارم

نویسنده : فاطمه تاریخ : 1396/07/02

از خدا خجالت میکشم برای توبه 😔😔

واقعا نوشتهاتون قشنگه تا حالا انقدر آروم نشده بودم

نویسنده : غریبه آشنا تاریخ : 1396/03/29

خدایا منو ببخش که جز خودت کسی درمانگر دردم نیس

نویسنده : پریسا تاریخ : 1396/02/03

میخام توبه کنم اما نمیتونم اعمالی ک بجا نیاوردمو جبران کنم ینی خدا میبخشه ک من از حالا ب بعد شروع کنم ؟؟؟؟

بله بله شک نکن عظمتش و برامن معجزه شده فقط باید لحظه ب لحظه زندگیت بیادش باشی و توبه کنی و لحظه ب لحظه برشیطان لعنت بفرستی....

عالی بود

نویسنده : امید تاریخ : 1395/06/15

سلام ایشالله خدا همه ماگنه کاران راکه واقعا پشیمونیم رو ببخشه وماروعاقبت بخیر کنه

نویسنده : فاطمه تاریخ : 1395/01/24

خدایا کمکم کن دیگه از دست خودم خسته ام

خدا جون امیدوارم که من و ببخشی امیدوارم خدایا من خیلی گناهانم بزرگه خیلی ولی شما بزرگتری به بزرگیت ببخش اللهی العفو

نویسنده : منم اونکه میخوادت خدا تاریخ : 1394/06/11

سپاسگزارمممم جالب بود

نویسنده : امیرقرایی تاریخ : 1394/08/09

خداخیرت بده عالی بود.یاعلی مدد

نویسنده : مهدی تاریخ : 1394/06/01

خیلی عالی بود جمله ها امیدوارم کردند

نویسنده : ***امیدوار*** تاریخ : 1394/05/06

***به نام یگانه امید بخش جهانیان*** "خدایا شکرت-به امید تو یا ستار العیوب ویا ارحم الراحمین"

سلام من افسردگی شدید گرفتم ا گناه بزرگی مرتکب شدم توبه هم کردم ولی احساس میکنم هیچ وقت بخشیده نمیشم میخوام بمیرم

نویسنده : علی تاریخ : 1397/03/27

خداوند مهربان و بخشنده حتما میبخشه چون ما که جز اون کسی رو نداریم...خدایا خودت کمکمون کن

نویسنده : گناهکار تاریخ : 1394/03/27

ممنون ولی اگه کسی یه گناه خیلی بد م کرده باشه یعنی به همین راحتی بخشیده میشه؟لطفا جواب بدین

بله دریای رحمت خدا بی کران است و عظمتش بی نهایت ک هرچی بیشتر بری سمتی بیشتر شاهد عظمت و مهربانیش میشی....فقط اینم بگم دوست عزیز خدا از حق الناس نمیگدره مگراینکه کسی روک بهش خسارت زدی و دلشو شکوندی یا حقشو خوردی ازش درخواست گذشت کنی ک حلالت کنم بیش خدا ازت بگذره....

نویسنده : سمیرا تاریخ : 1394/03/03

عالی بود ... فوق العاده

نویسنده : کوروش تاریخ : 1394/02/21

از مطالب خوب و پر امیدتون تشکر میکنم.من چند ساله که عاشق خدا شدم. وبه اوج خوشبختی رسیدم.خدایا دوستتتتتتتتتتت دارم

نویسنده : علیرضا تاریخ : 1394/02/03

خیلی ممنونم

نویسنده : مینا تاریخ : 1393/10/19

ازرحمت خداناامید بودم دوباره میخواستم در دام گناه بی افتم اما با خواندن نوشته هاتون نجات یافتم ازافسردگی ممنون

نویسنده : متین تاریخ : 1393/07/30

من از اینکه خدا بسیار توبه پذیر است فهمیدم که اگر توبه شکستیم باز هم توبه کنیم و به رحمت خداوندامیدوار باشیم

نویسنده : بی تاب تاریخ : 1393/03/17

چاکرتم خدا دربست تا پیش خودت خدا جونم

نویسنده : سعيد تاریخ : 1394/06/18

نوکرتم خدا

نویسنده : خلیل تاریخ : 1391/10/02

اشهد ان لا اله الا الله و اشهدو ان محمد رسول الله

نویسنده : نفس تاریخ : 1391/07/06

یا رسول الله شفاعت همه ما را پیش خدا کن. اللهم اغفرللمومنین والمومنات والمسلمین والمسلمات

نویسنده : تبریزی تاریخ : 1391/06/27

یا ارحم الراحمین

نویسنده : رامتين تاریخ : 1391/04/25

سلام خیلی ممنون بابت مطالبت آرومم کرد خیلی چیزا یاد گرفتم قلبمم آروم گرفت مرسى

نویسنده : فاطمه م تاریخ : 1391/03/22

نوشته شما خیلی تاثیر گذار بود من چند ماهی هست که افسردگی گرفتم و این نوشته شما خیلی به من کمک کرد ممنون خدا خیر دنیاو آخرت بده انشاءالله

نویسنده : زکریا تاریخ : 1390/08/01

بسیار بسیار تاثیر گذار بود به فدایت ای رسول مهربانی ها

نویسنده : احمد روحي تاریخ : 1390/05/30

مطالب شما جالب بود ،ممنون