پرسش و پاسخ  /  احکام  /  اجتهاد و تقلید  /  عدول از مجتهدی به مجتهد دیگر

تغییر مرجع تقلید

تعداد بازدید : 43955     تاریخ درج : 1389/03/23     منبع : پایگاه حوزه، شماره 3- 16465

سوال آیا می شود مرجع تقلید خود را تغییر داد؟ مرجع تقلید آیت الله مکارم شیرازی و آیت الله خامنه ای

جواب

تغییر مرجع تقلید فقط در صورتی جایز است که مجتهد دوم عالم تر از مجتهد اول “که فعلاً مرجع تقلید است” باشد و در غیر اینصورت انسان نمی تواند مرجع خود را تغییر دهد[1]

شناختن مجتهد اعلم (اعلم کسی است که در فهمیدن حکم خداوند متعال از همه مجتهدین عصر خود عالمتر و استادتر باشد) سه راه دارد:

الف: خود انسان اهل علم باشد یعنی در علوم حوزوی تحصیل کرده باشد و بتواند اعلم را تشخیص دهد.

ب: دو نفر عادل عالم مجتهدی را بعنوان اعلم معرفی کنند در صورتی که دو نفر عالم عادل دیگر آن مجتهد را غیر اعلم ندانند.

ج: اعلمیت مجتهدی شیوع پیدا کند یعنی در بین اهل علم شایع شود که فلان مجتهد اعلم است.[2]

با توجه به مواردی که گذشت اگر اعلمیت مجتهدی غیر از مرجع تقلید کنونی شما برایتان بوسیله یکی از راههای ذکر شده در بالا ثابت شود تغییر مرجع تقلید شما از مجتهد اول به مجتهد دوم مانعی ندارد بلکه واجب است اما اگر اعلمیت مجتهد دوم بوسیله یکی از راههای ذکر شده در بالا ثابت نشود نمی توان مرجع تقلید را تغییر داد.

بله اگر شخصی به این اعتقاد رسیده باشد که مراجع مساوی یا به منزله مساوی هستند یعنی اعلمی در کار نیست، در این باره آیت الله مکارم شیرازی فرمودند: در خصوص مسائلی که تقلید کرده رجوع به مساوی جایز نیست،[3] بنابراین در غیر مسائلی که قبلا به آن عمل کرده می تواند از مرجع دیگری تقلید کند.

آیت الله خامنه ای نیز می فرماید: احتیاط واجب، عدم عدول از مجتهد زنده به مجتهد زنده دیگر است، مخصوصاً در صورتی که مرجع تقلید اول اعلم باشد[4].

[1] العروه الوثقی/ ج 1/ باب الاجتهاد و التقلید/ مسأله 11 مجمع المسائل آیت الله صانعی/ ج 1/ رجوع از حی به حی

[2] توضیح المسائل مراجع/ ج 1/ مسأله 3

[3] پایگاه حوزه4724

[4]  توضیح المسائل( المحشی)(شرح زده) با نظر چندین تن از مراجع، خمینی، سید روح اللَّه موسوی

کلمات کلیدی
تقلید  |  اعلم  |  اعلمیت  |  اعلمیت مجتهدی شیوع پیدا  |  مجتهد اعلم  |  اعلمیت مجتهدی غیر از مرجع  |  تغییر مرجع تقلید  |  مجتهدی غیر از مرجع تقلید  |
لینک کوتاه :
نویسنده : آیدین بخشی تاریخ : 1400/04/03

بنده میخواهم مرجع خود را از آیت الله گلپایگانی به ایت الله خامنه ای تغییر دهم ایا میتوانم ممنون میشوم پاسخ بدید

نویسنده : رضوان سادات موسوی تاریخ : 1400/02/12

من هم اکنون مقلد آیت‌الله خامنه‌ای هستم.اما بنا به دلایلی میخواهم مرجع تقلید خود را عوض کرده و مقلد آیت‌الله مکارم شیرازی باشم.باید چه کار کنم؟

نویسنده : حسین تاریخ : 1399/11/11

سلام علیکم. بنده مقلد آیت الله تبریزی بودم و پس از فوت ایشان به دلیل عدم آگاهی از اینکه برای بقا بر تقلید از میت اجازه از مجتهد زنده اعلم شرط است و با این کسب اجازه بنده در واقع مقلد ایشان هم محسوب می شوم. و فقط به صرف اینکه باید یک مرجع زنده اجازه داده باشن و با این تصور که مراجع دیگر اجازه اینکار را نداده اند؛ بدون تحقیق در مورد اعلمیت مراجع، تصمیم گرفتم با اجازه آیت الله مکارم بر تقلید میت باقی بمانم بدون اینکه حتی شاید ایشان را اعلم بدانم و حتی به احکامشان عمل کنم. حال با توجه به اینکه این کسب اجازه بدون رعایت شرایط بوده و از ابتدا باطل بوده، آیا میتوانم با اجازه یک مرجع زنده اعلم( به عنوان مثال: رهبر معظم انقلاب) به تقلید از آیت الله تبریزی ادامه دهم؟ باتشکر

نویسنده : رحیمی تاریخ : 1399/10/15

سلام مرجع تقلید من ایت الله خامنه ای هست ازدواج کردم و باید به مرجع تقلید همسر رجوع کنم ؟؟؟ممنون میشم جواب بدین

نویسنده : م تاریخ : 1399/08/03

سلام من مرجع تقلیدم اقای مکارم هستند و میخواهم که اقای خامنه ای مرجع تقلیدم باشند. میتوانم این کار را بکنم؟

نویسنده : بی نام تاریخ : 1399/05/08

مرجع تقلیدم‌بعدازفوت امام خمینی آقای مکارم انتخاب کردم الآن دوباره میخوام تغییربدهم حکم چیست؟

سلام میتوانم مرجع تقلید رو از ایت الله مکارم به ایت الله خامنه ای تغییر دهم؟

نویسنده : نوشین تاریخ : 1397/03/24

سلام .من یک سوال اساسی دارم . من مرجع تقلیدمو خودم انتخاب نکردم .مامانم گفتن مرجع تقلیدشون سیستانیه و منم به تبعیت از مادر اقای سیستانی رو انتخاب کردم ولی الان ظرم اینه از اقای خامنه ای تقلید کنم . میشه ب نظرتون؟

می توانم مرجع را از ایت الله فاضل به ایت الله خامنه ای تغییر دهم ؟

بله چون ایت اله فاضل از دنیا رفته اند و شما می توانید از یکی از مراجع زنده فعلی که ایشان را اعلم می دانید تقلید کنید

نویسنده : زهرا تاریخ : 1397/02/01

میتوانم مرجع تقلیدم را از آیت الله مکارم به آیت الله خامنه ای تغییر دهم؟

من هم دقیقا همین سوال را دارم ترا خدا یکی جواب بده

پاسخ مدیر :
سلام. كاربر گرامی شما می توانید مسئله مورد نظر خود را از دفاتر مراجع تقلید استفتاء نمایید: http://www.leader.ir/fa/istifta
نویسنده : بنده خدا تاریخ : 1396/04/25

اگر بخواهم مرجع تقلیدم را از سیستانی ب خامنه ای تغییر دهم باید چکار کنم.؟

جواب شما در متن بالا داده شده است: اگر خودتان اهل تشخیص باشید و بتوانید بین دو مرجع اعلم را تشخیص دهید یا دو نفری که اهل تشخیص هستند به شما بگویند فلان مرجع از مرجع فعلیتان اعلم است و یا اینکه اعلم بودن مرجع تقلیدی شهره عام و خاص باشد در این صورت می توانید مرجع تقلیدتان را تغییر دهید و الا باید بر تقلید قبلی خود باقی بمانید.