پرسش و پاسخ  /  قرآن  /  پرسش هايی از کلمات قرآن

معنای شفع و وتر

سوال شفع و وتر در نماز شب به چه معنا است؟

جواب

مفسران اقوال و احتمالات فراوانی ذکر کرده‏اند: بعضی بالغ بر بیست قول[1] و بعضی از آن هم فراتر رفته و بالغ بر سی و شش قول نقل کرده‏اند! [2].

و مهمترین آنها اقوال زیر است.

1- منظور اعداد زوج و فرد است، مطابق این تفسیر خداوند به کل اعداد که از زوج و فرد تشکیل شده است سوگند یاد کرده، اعدادی که همه محاسبات و نظامها بر محور آن می‏چرخد، و سراسر عالم هستی را فرا می‏گیرد، گویی فرموده است قسم به نظم و حساب، و در حقیقت مهمترین مطلب در جهان هستی همین مساله نظم و حساب و عدد است و در زندگی انسانها نیز پایه اصلی را تشکیل می‏دهد.

2- منظور از" شفع" مخلوقات است چرا که همه آنها دارای زوج و قرینی هستند و منظور از" وتر" خدا است که هیچ شبیه و نظیر و مانند ندارد، بعلاوه ممکنات همگی مرکب از" ماهیت" و" وجود" هستند که در فلسفه از آن تعبیر به" زوج ترکیبی" می‏شود، تنها هستی بی‏انتها و بدون ماهیت ذات پاک خدا است (این تفسیر در بعضی از روایات معصومین به آن اشاره شده است) [3].

3- منظور از زوج و فرد کل مخلوقات جهان است که از یک نظر بعضی زوجند و بعضی فرد.

4- منظور نمازها است که بعضی از نظر تعداد رکعات زوج است و بعضی فرد (این معنی نیز در روایتی از معصومین ع نقل شده است)  یا اینکه منظور همان نماز شفع و وتر است که در آخر نافله شب خوانده می‏شود.

5- منظور از" شفع" روز" ترویه" (هشتم ماه ذی الحجة که حاجیان آماده کوچ به عرفات می‏شوند) و منظور از" وتر" روز" عرفه" است که زائران خانه خدا در عرفاتند، یا اینکه منظور از شفع روز عید قربان (دهم ذی الحجه) و منظور از وتر روز" عرفه" است (این تفسیر نیز در روایات معصومین آمده است).

عمده آن است اگر الف و لام در این دو کلمه برای عموم باشد همه این معانی در آن جمع می‏گردد، چرا که هر کدام از این تفسیرها و غیر اینها بیان مصداقی است از مصداقهای" شفع" و" وتر"، و ذکر هر یک به خصوص به معنی انحصار در آن مفهوم نیست، بلکه از قبیل تطبیق بر یک مصداق روشن است.

ولی اگر الف و لام در آنها برای عهد باشد اشاره به زوج و فرد خاصی است، و در اینجا به تناسب سوگندهای گذشته دو معنی از همه مناسبتر است نخست اینکه منظور روز عید و روز عرفه باشد که با شبهای دهگانه آغاز ذی الحجه مناسبت کامل دارد، و مهمترین قسمتهای مناسک حج در آنها انجام می‏شود، و یا اینکه نمازها است به تناسب سوگند به فجر که وقت سحرگاهان و وقت راز و نیاز به درگاه پروردگار است به خصوص اینکه هر دو تفسیر در روایاتی که از معصومین نقل شده نیز وارد است.[4]

[1]تفسیر فخر رازی جلد 31 صفحه 164

[2]علامه طباطبائی در المیزان آن را از بعضی از مفسران نقل کرده است (جلد 20 صفحه 406)- در تفسیر" روح المعانی" این مطلب از کتاب" التحریر و التحییر" نقل شده (جلد 30 صفحه 120).

[3] ابو سعید خدری" آن را از پیغمبر اکرم (ص) نقل کرده است (مجمع البیان جلد 10 صفحه 485).

[4] تفسیر نمونه، ج‏26، ص: 445

کلمات کلیدی
تفسیر  |  زوج  |  عرفات  |  معنای شفع و وتر  |  شفع روز عید قربان  |  منظور اعداد زوج و فرد  |  روز عید و روز عرفه  |  نماز شفع و وتر  |
نویسنده : غلامحسین صالحی تاریخ : 1400/01/06

ممنون تا حد زیادی رروشن شدم عاقبت بخیر شوید انشاء لله

نویسنده : M تاریخ : 1399/08/03

شَفْع _وَتْر

همه ی سایت ها رو زیرو رو کردم ولی اعراب این دو کلمه رو پیدا نکردن حتی در سایهای علمای بزرگ هم که بگردید متوجه نخواهید شد که این دو کلمه رو چطور باید تلفظ کرد.

سوره فجر رو خوندید؟ والشفع و الوتر... همان اعراب است

نویسنده : محمد تاریخ : 1398/01/07

فتحه میخوره بزرگوار

من نفهمیدم بلاخره واواول نمازوتر کسره میخوره یا فتحه یا ضمه

نویسنده : محمد باقر تاریخ : 1395/02/05

تشکر اجرکم الی الله

نویسنده : علی حامی تاریخ : 1391/05/18

عالی است