پرسش و پاسخ  /  تاریخ وسیره  /  تاریخ اهل بیت علیهم السلام  /  امام زمان(عج)  /  ظهور امام زمان(ع)  /  ویژگی حکومت امام زمان(ع) در عصر ظهور

شیوه رفتار امام زمان (عج) با اقشار مختلف و مخالفین

سوال روش مقابله و مبارزه امام زمان (عج) با مخالفین دین و معاندین، چگونه خواهد بود؟

جواب

امام زمان (عج)، مهدی موعود و امید مستضعفان و مظلومین و ستمدیدگان است. ستم دیدگانی که در طول تاریخ، از زمان حضرت آدم (ع) تا کنون و تا عصر ظهور، همواره با دسیسه­­ها و توطئه های ناجوانمردانه، حقوقشان پایمال و خونشان به ناحق بر زمین ریخته شده و می شود و تلاش آنان برای گرفتن حقوقشان به نتیجه ننشسته است و همه منتظر مصلح حقیقی و انتقام گیرنده واقعی هستند.

ظهور امام زمان (عج) برای بر افکندن ظلم و بیداد و پر کردن جهان از عدل و داد است و ایشان هم، مانند پیامبر اکرم (ص) و همه انبیاء الهی، در آغاز قیام از راه دعوت مردم به برقراری قسط و عدل و تربیت انسان­های نا آگاه شروع می کنند، ولی یکی از اقدامات مؤثر ایشان، جنگی تمام عیار، با تمام انسان های طغیان­گر است؛ زیرا مطالعه تاریخ بشری بخوبی این واقعیت را روشن می کند که برخی از موانع راه رشد و تکامل انسان، جز با اعمال قدرت از سر راه برداشته نمی شود و تعالیم اخلاقی و اصول تربیتی هر چند تأثیرهای ژرف و گسترده داشته است، لیکن این تاثیرها در عموم از افراد حق پذیر انسانی بوده است و در طبقه سلطه طلب و دنیا دار و استعمارگر که منابع قدرت اقتصادی، سیاسی و نظامی بشری را در اختیار داشته و دارند، یا هیچ تاثیری نداشته یا تاثیری تحول آفرین و دگرگون ساز نداشته است و برای تربیت و یا برداشتن آنان باید از راه دیگری وارد شد.

از این رو مسأله جنگ و کاربرد نیروی نظامی به عنوان یک ضرورت برای دستیابی به هدف های انسانی مطرح می گردد. در قرآن کریم به این ضرورت اشاره شده می فرماید:« وَ قاتِلُوهُمْ حَتّی لا تَکُونَ فِتْنَةٌ وَ یَکُونَ الدِّینُ لِلّهِ ، و با آنها پیکار کنید! تا فتنه (و بت پرستی، و سلب آزادی از مردم،) باقی نماند؛ و دین، مخصوص خدا گردد.» [1]

تاریخ پیامبران نیز سرشار از این شیوه مبارزه و جهاد است و هر جا پیامبری به ادای رسالت برخاست و دعوتی آغاز کرد، درگیری و نزاع نیز به میان آمد و تضادها پدیدار شد. از این رو پیامبر اکرم (ص) که «رحمة للعالمین» است و اشاعه مکارم اخلاق شعار اوست، درگیر تدارک هشتاد و سه جنگ شده است و حتی برای مبارزه با مخالفان داخلی، نیرو بکار برد. [2]

حضرت مهدی علیه السلام نیز به عنوان یک ضرورت، از قدرت نظامی بر علیه مستکبران و ظالمان استفاده خواهد کرد و زمین را از لوث وجود آنان پاک خواهد کرد. امام محمد باقر (ع) می فرماید:« در وجود حضرت مهدی علیه السلام شباهت­هایی به پنج تن از پیامبران به چشم می خورد، شباهت او به جد بزرگوارش حضرت محمد(ص)، قیام او با شمشیر (قدرت نظامی) و کشتن دشمنان خدا و دشمنان رسول خدا (ص) و ستمگران و طاغوت­ها است و آن حضرت با شمشیر و ایجاد رعب و وحشت در دل دشمنان پیروز می شود.» [3]

آری در عصر ظهور حضرت مهدی، مهلت مدارا با ظالمین و طواغیت و سد کنندگان راه خدا به سر آمده است و آن حضرت همه موانع را از سر راه خود بر می دارد. انشاء الله

امام عصر(ع) مانند رسول خدا(ص) عمل خواهد کرد و بعید نیست که اقلیت­هایی از ادیان آسمانی با رعایت مقررات اسلامی و با رعایت اصول «اهل ذمه» به دین خود باقی بمانند. [4] چون پیشرفت اسلام نه با زور، بلکه با کشش و جاذبه معنوی و اتمام حجت اخلاقی و عقلی و روانشناختی و شکوفا شدن فطرت­ها و تبیین دقیق و بی پیرایه ارزش ها و معارف دینی خواهد بود و شمشیر تنها برای کسانی است که نه تنها هیچ منطق و حجتی آنان را قانع نمی کند، بلکه در راه گسترش حق، سنگ اندازی کرده و مانع رسیدن پیام حق به انسان های دیگر می شوند.

[1] - سوره بقره، آیه 193.

[2] - عصر زندگی، محمد حکیمی، ص60.

[3] - صدوق- کمال الدین، ج1، ص327، به نقل از عصر زندگی، محمد حکیمی، ص60.

[4] - حکومت جهانی مهدی(ع)، آیت الله مکارم شیرازی، ص325.

کلمات کلیدی
پیامبر  |  مکارم  |  مخالفین  |  حضرت مهدی علیه‌السلام  |  امام زمان ( عج )  |  شیوه رفتار امام زمان  |  عصر ظهور حضرت مهدی  |
لینک کوتاه :

چگونه رفتارمون شبیه امامان باشه