پرسش و پاسخ  /  احکام  /  امر به معروف

آیاتی ازقرآن که دلالت بر امربه معروف ونهی از منکر دارند

سوال آیاتی از قرآن کریم را که دلالت بر انجام فریضه امربه معروف ونهی از منکر دارند ، بیان کنید.

جواب

آیات قرآن که دلالت بر امربه معروف ونهی از منکر می ک ن ند فراوان است که ما به بعضی از آنها اشاره می کنیم:

 امر به معروف و نهی از منکر:

1- « وَ لْتَکُنْ مِنْکُمْ أُمَّةٌ یَدْعُونَ إِلَی الْخَیْرِ وَ یَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ یَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَر ... » [1] باید از میان شما ،جمعی دعوت به نیکی ، و امر به معروف ونهی از منکر کنند!...

2- « یا بُنَیَّ أَقِمِ الصَّلاةَ وَ أْمُرْ بِالْمَعْرُوفِ وَ انْهَ عَنِ الْمُنْکَرِ ...» [2] پسرم ! نماز را بر پا دار، و امر به معروف و نهی ازمنکرکن ،...

3- « کُنْتُمْ خَیْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ تَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَرِ وَ تُؤْمِنُونَ بِاللّه » [3] . ، شما بهترین امتی بودید که به سود انسانها آفریده شده اند ؛(چه اینکه) امر به معروف و نی از منکر میکنید و به خدا ایمان دارید .

4- « یُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَ الْیَوْمِ اْلآخِرِ وَ یَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ یَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَر ... » [4] به خدا و روز دیگر ایمان می آورند؛ امر به معروف و نهی از منکر می کنند؛...

5- «... یَأْمُرُهُمْ بِالْمَعْرُوفِ وَ یَنْهاهُمْ عَنِ الْمُنْکَرِ وَ یُحِلُّ لَهُمُ الطَّیِّباتِ ... » [5] آنها را به معروف دستور میدهد، و از منکر باز می دارد ؛اشیاء پاکیزه را برای آنها حلال می شمرد،...

6- « وَ الْمُؤْمِنُونَ وَ الْمُؤْمِناتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِیاءُ بَعْضٍ یَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ یَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَرِ وَ یُقیمُونَ الصَّلاةَ و .. . » [6] . مردان و زنان با ایمان ، ولی ( ویار و یاور ) یکدیگرند؛ امر به معروف و نهی از منکر می کنند؛ نماز را بر پا میدارند و... .

7- « ... اْلآمِرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ النّاهُونَ عَنِ الْمُنْکَرِ وَ الْحافِظُونَ لِحُدُودِ اللّهِ وَ بَشِّرِ الْمُؤْمِنینَ » [7] .آمران به معروف ، نهی کنندگان از منکر، وحافظان حدود (و مرزهای ) الهی ،(مؤمنان حقیقی اند)؛ و بشارت ده به( اینچنین) مؤمنان!

8- « الَّذینَ إِنْ مَکَّنّاهُمْ فِی اْلأَرْضِ أَقامُوا الصَّلاةَ وَ آتَوُا الزَّکاةَ وَ أَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهَوْا عَنِ الْمُنْکَر... » [8] همان کسانیکه در زمین به آنها قدرت بخشیدیم، نماز را بر پا میدارند، و زکات می دهند ، و امر به معروف و نهی از منکر می کنند.

[1] سوره آل عمران ، آیه 104 .

[2] سوره لقمان ، آیه 17 .

[3] سوره آل عمران، آیه 110.

[4] سوره آل عمران، آیه 114.

[5] سوره اعراف، آیه 157 .

[6] سوره توبه، آیه 71.

[7] سوره توبه، آیه 112.

[8] سوره حج، آیه 41.

کلمات کلیدی
معروف  |  نه‌ی از منکر  |  امر به معروف  |  نهی از منکر  |  معروف و نهی  |  بالمعروف و ینهون عن المنکر  |  أمة أخرجت للناس تأمرون بالمعروف  |
لینک کوتاه :
نویسنده : مهدی تاریخ : 1402/05/02

سلام، طبق دانسته من و تحقیق جزئی که داشتم، فرض گفته شده در جمله اول اشتباه هست. طبق قرآن؟! اثبات کنید. تنها چیزی که باعث عدم وجوب امر به معروف میشه، شروطی هست که مراجع تقلید گفتن که باید با دقت خونده بشه و در هر مورد تطبیق داده بشه.

نویسنده : امیر تاریخ : 1402/01/24

طبق نوشته قران امر به معروف و نهی از منکر ، شامل افراد مسلمان و مومن ، میشود و شامل افراد غیر مسلمان و مسلمانانی که مومن نیستند ، نمیشود ، مومنان هم طبق آیه قران کسانی هستند که نماز را به پا میدارند و زکات میدهند، انقدر به حجاب ملت گیر ندهید

نویسنده : من تاریخ : 1402/05/20

شما به دلیل نخواندن نماز ، که امری خصوصی هست میتوانید آزادانه در کشور اسلامی راه بروید ، اما در مورد حجاب که کاملا عمومی هست باید طبق قانون کشور رفتار کنید ، تخطی کننده از قوانین سه راه دارد ، یا از این کشور به کشوری غیر از اسلام برود یا از اوامر و قوانین پیروی کند و یا مجازات این ناهنجاری رو بپذیرد ، 😄😄😄😄

نویسنده : دانیال تاریخ : 1401/09/21

کامل و جامع است تشکر

نویسنده : شکیب "سوګند" تاریخ : 1400/05/22

عالی بود اما باز جاها مفهموم ګرفته نشد

نویسنده : ای تاریخ : 1399/07/20

بد بود

نویسنده : لیلا محمدی تاریخ : 1399/02/06

من یه سوال داشتم که تو این متن پیدا نکردم که ایا امر به معروف و نهی ازمنکر به علت فسادهای امت پیشین بوده است؟

نویسنده : احسان تاریخ : 1397/09/05

عالی بود خیلی متشکرم از این اطلاعات. لطفا آیه های بیشتری در اختیارمون بگذاریم.. ممنون

عالی بود

نویسنده : ساناز تاریخ : 1396/10/26

خوبه اما زیاد جالب نبود و به دردم نخورد چون من نوشته ای کوتاه می خواستم برای مقالم که دربارهی امر به معروف و نهی از منکر است اما بدک نبود

نویسنده : موحد تاریخ : 1396/08/21

سلام ممنون واقعا به دردم خورد

در قرآن چند آیه بر ضرورت و وجوب امر به معروف در جامعه اشاره دارد

نویسنده : سمانه تاریخ : 1395/08/07

خیلی عالی بود ممنون

نویسنده : مبينا تاریخ : 1395/08/01

ممنون از مطلب هاى خوبتان

نویسنده : ام البنین تاریخ : 1394/12/05

سلام خیلی عالی بود خدا قوت در پناه حق

خیلی زیاد بود

بنظر من که مختصر و مفید بود. ممنون

نویسنده : فاطمه حسن زاده تاریخ : 1394/08/13

خوب بود ولی زیادبوددفعه دیگر اینطور نباشد

نویسنده : وحید حقی تاریخ : 1393/09/21

باسلام و ممنون از اطلاعاتی که در اختیار دوستداران و عاشقان قران قرا ر می دهید.