پرسش و پاسخ  /  قرآن  /  پرسش هايی از کلمات قرآن

کلمه «مولا» در قرآن

سوال آیا در قرآن کلمه «مولا» آمده است؟ در کجای قرآن است؟. لطفا در مورد آن به من توضیح دهید.

جواب

1) کلمه «مولا» کرارا در قرآن کریم آمده است از جمله در آیات ذیل:

1- انفال: 40.

2- حج: 13.

3- حج: 78.

4- دخان: 41.

5- محمد: 11.

6- آل عمران: 150.

7- حدید: 15.

8- تحریم: 2.

9- بقره: 286.

10- توبه: 51.

11- نحل: 76.

12- تحریم: 4. و...

2) قرآن می­فرماید: «... رَبَّنا وَ لا تُحَمِّلْنا ما لا طاقَةَ لَنا بِهِ وَ اعْفُ عَنّا وَ اغْفِرْ لَنا وَ ارْحَمْنا أَنْتَ مَوْلانا فَانْصُرْنا عَلَی الْقَوْمِ الْکافِرینَ » [i]

... پروردگارا! تکلیف سنگینی بر ما قرار مده، آن چنان که (به خاطر گناه و طغیان،) بر کسانی که پیش از ما بودند، قرار دادی! پروردگارا! آنچه طاقت تحمل آن را نداریم، بر ما مقرّر مدار! و آثار گناه را از ما بشوی! ما را ببخش و در رحمت خود قرار ده! تو مولا و سرپرست مایی، پس ما را بر جمعیّت کافران، پیروز گردان! [ii]

مولا به معنای ناصر و یاری کننده می­باشد ولی نه هر ناصری بلکه کمک دهنده ای که تمام امرور منصور (کمک شونده) به عهده اوست و امور او را به عهده می­گیرد. چون این کلمه از ماده ولایت گرفته شده است و به معنای سرپرستی و تصدی امر می­باشد و از آنجا که خدا ولیّ مؤمنین است پس مولایشان نیز هست. [iii]  لذا می­بینیم که در این آیه شریفه نصرت و یاری خداوند را معلول مولا بودن او بر این گروه از مؤمنان قرار داده است و از زبان مؤمنین می­فرماید: چون تو مولای ما هستی پس ما را یاری کن و بر کفار پیروز گردان.

چنانچه در آیه دیگر می­فرماید:

« ذلِکَ بِأَنَّ اللّهَ مَوْلَی الَّذینَ آمَنُوا وَ أَنَّ الْکافِرینَ لا مَوْلی‏ لَهُمْ » [iv]

یعنی: این برای آن است که خداوند مولا و سرپرست کسانی است که ایمان آوردند؛ امّا کافران مولایی ندارند! [v]

[i] سوره بقره  آیه 286.« لا یُکَلِّفُ اللّهُ نَفْسًا إِلاّ وُسْعَها لَها ما کَسَبَتْ وَ عَلَیْها مَا اکْتَسَبَتْ رَبَّنا لا تُؤاخِذْنا إِنْ نَسینا أَوْ أَخْطَأْنا رَبَّنا وَ لا تَحْمِلْ عَلَیْنا إِصْرًا کَما حَمَلْتَهُ عَلَی الَّذینَ مِنْ قَبْلِنا رَبَّنا وَ لا تُحَمِّلْنا ما لا طاقَةَ لَنا بِهِ وَ اعْفُ عَنّا وَ اغْفِرْ لَنا وَ ارْحَمْنا أَنْتَ مَوْلانا فَانْصُرْنا عَلَی الْقَوْمِ الْکافِرینَ(286)»

[ii] ترجمه آیت الله مکارم.

[iii]  المیزان ج 2 ذیل آیه 286 سوره بقره.

[iv] سوره محمد (ص) آیه 11.

[v] ترجمه آیت الله مکارم.

کلمات کلیدی
کلمه  |  لا طاقة لنا  |  ربنا و لا تحملنا  |  علی القوم الکافرین  |  فانصرنا علی القوم  |  مولانا فانصرنا علی  |  و اغفر لنا و ارحمنا  |
لینک کوتاه :
نویسنده : حیدر تاریخ : 1402/11/04

ببخشید مولی یعنی سرپرست تو این آیات یعنی خداوند سرپرست کفار نیست پس سرپرست آنان کی هستش؟