پرسش و پاسخ  /  احکام  /  احکام نماز  /  ارکان و اجزای نماز  /  رکوع و سجده

سجده های واجب قرآن

چهار آیه از چهار سوره قرآن سجده واجب دارند که عبارتند از: الف: سوره نجم آیه 62. ب: سوره علق: آیه 19. ج: سوره سجده (الم تنزیل) آیه 15. د: سوره فصلت آیه 37.

سوال

کدام یک از آیات قرآن سجده واجب دارند؟ شرایط خاصّ آنها را بیان نمائید؟

جواب

چهار آیه از چهار سوره قرآن سجده واجب دارند که عبارتند از:

الف: سوره نجم آیه 62.

ب: سوره علق: آیه 19.

ج: سوره سجده (الم تنزیل) آیه 15.

د: سوره فصلت آیه 37.

احکام و شرایط خاص آنها به این صورت است که:

1. اگر انسان به آیات مذکور گوش فرا دهد واجب است که سجده کند و اگر تنها آنها را بشنود(به گوش او برسد بدون این که قصد شنیدن داشته باشد) اگر چه سجده واجب نیست ولی احتیاط آن است باز سجده کند.

2. آنچه موجب وجوب سجده می شود شنیدن تمام آیه است ولی اگر بخشی از آیه را هم شنید، احتیاطا سجده کند. سجده در هنگام شنیدن این آیات واجب فوری است و نباید تأخیر بیفتد و اگر احیانا تأخیر افتاد در اولین فرصت باید آن را بجا آورد.

3. شنیدن از بچه یا کسی که قصد تلاوت ندارد یا ضبط صوت، سجده کردن را واجب نمی کند، اگر چه احتیاط در آن است که سجده بجا آورد.

4. در سجده واجب قرآن نمی شود بر چیزهای خوراکی و پوشاکی سجده کرد، ولی سایر شرایط سجده را که در نماز است، لازم نیست مراعات کنند.[1]

5. هر گاه در سجده واجب قرآن، پیشانی را به قصد سجده به زمین بگذارد، اگر چه ذکر نگوید کافی است و گفتن ذکر، مستحب است و بهتر است بگوید: «لٰا إِلٰهَ إِلَّا اللّٰهُ حَقّا حَقّا لَا إِلٰهَ الّا اللّٰهُ ایماناً وَ تَصْدِیقاً لَا إِلٰهَ إِلَّا اللّٰهُ عُبُودِیةً وَ رِقًّا سَجَدْتُ لَک یٰا رَبِّ تَعَبُّداً وَ رِقًّا لَا مُسْتَنْکفاً وَ لَا مُسْتَکبِراً بَلْ أَنَا عَبْدٌ ذَلِیلٌ ضَعِیفٌ خَائِفٌ مُسْتَجِیرٌ».[2]

6. سوره های سجده دار را نباید در نماز خواند و موجب بطلان نماز می شود.[3]

7. بر فرد جنب و حائض حرام است خواندن کلمه یا آیه ای از این سوره ها؛ چه آیه سجده باشد یا آیات دیگر این چهار سوره.[4]

در برخی از روایات که از ائمه معصومین  علیهم السّلام  نقل شده آمده است که باید موقع خواندن یا شنیدن آیاتی از قرآن کریم سجده کرد.[5] به آن آیات، آیات عزائم و به سوره هایی که آن آیات را در بردارند، سُور عزائم می گویند. و ائمه  علیهم السّلام  که این روایات را از پیامبر اکرم  صلّی الله علیه و آله  نقل کرده اند و پیامبر  صلّی الله علیه و آله  نیز از خداوند نقل کرده است. پس این دستور سجده که از ائمه  علیهم السّلام  صادر شده در واقع دستور خداوند است و ما از روی تعبد آن را قبول می کنیم و به آن عمل می نمائیم.

از طرف دیگر در این آیات، دستور سجده به صورت فعل امر آمده است و می دانیم که خداوند در قرآن به شیوه مردم با آنها سخن گفته است، و وقتی مردم دستوری را از یک شخص بزرگی می شنوند، انجام آن را واجب می دانند و فهم آنها از آن سخن این است که آن کار باید فوراً انجام شود.

حال وقتی خداوند به عنوان آفریننده، پروردگار و مدیر جهان هستی چنین دستوری می دهد به طریق اولی انجام آن بر بندگان لازم و ضروری است. با دقت در مضامین آیات این سوره ها و سیاق آیات و توجه به فضای نزول این سوره ها می توان به برخی از حکمت های این فرمان الهی پی برد.

در این سوره ها به خلقت انسان و آسمان ها و زمین اشاره شده است. خداوند در قرآن ضمن بیان کیفیت خلقت انسان و مراحل آن به خود آفرین گفته و فرموده: «فَتَبَارَک اللَّهُ أَحْسَنُ الْخَالِقِینَ؛[6] بزرگ است خدایی که بهترین آفرینندگان است» همچنین خداوند خلقت آسمان ها و زمین را بزرگ تر از خلقت انسان اعلام کرده و فرموده: «لَخَلْقُ السَّمَاوَاتِ وَالأرْضِ أَکبَرُ مِنْ خَلْقِ النَّاسِ وَلَکنَّ أَکثَرَ النَّاسِ لا یعْلَمُونَ؛[7] همانا آفرینش آسمان ها و زمین از آفرینش انسان ها مهم تر است، ولی بیشتر مردم نمی دانند.»

با دقت در سیاق آیات این سوره ها، انسان به عظمت بی انتهای خداوند پی می برد، تدبیر او را در تمام عالم مشاهده می کند، همه چیز را وابسته به لطف او می بیند و بازگشت همه چیز را به سوی او می بیند. با این حال خود را در برابر او پست و بی مقدار احساس می کند و در مقابل آن غنی بالذات اعتراف به فقر خود می کند، در چنین حالی سزاوار است که ظاهر و باطن باهم همراه و هماهنگ شوند و با ذرات عالم که همه حمد و تسبیح حضرتش را می گویند، هم نوا شوند.

سجده کردن، سوره های سجده دار

 کسی که برای خداوند سجده می کند، نهایت تواضع و اخلاص را از خود نشان می دهد. این سوره ها در فضای شرک آلود مکه نازل شده اند. آنجا که برای بتها و معبودهای دروغین سجده می کردند. مشرکان خداوند را به عنوان خالق هستی قبول داشتند، ولی او را پروردگار نمی دانستند آنها می گفتند: خداوند تدبیر امور عالم را به واسطه هایی سپرده است و آنها شفیعان ما نزد خداوند هستند و ما با عبادت و پرستش آنها، خود را به خدا نزدیک می کنیم.

خداوند با باطل اعلام کردن این تفکر، خالقیت و ربوبیت را مخصوص خود اعلام کرد و عبادت را نیز مخصوص خود دانست و برای اینکه شرک عملاً از جامعه زدوده شود، دستور می دهد که برای او سجده کنند و او را پرستش کنند و با این عمل به او تقرب جسته، روح یکتاپرستی و توحید را در جامعه زنده کنند. خداوند در این سوره ها و سوره های دیگر مردم را دعوت به تدبر و تفکر در آیات خداوند و آفریده های او می کند تا با دید واقعی به عالم بنگرند و به دور از تعصب و تقلید جاهلانه، دنبال حقیقت بروند. در این صورت می بینید که آفریدگار هستی و پروردگارشان یکی است، تنها رو به سوی او می کنند و فقط او را عبادت می کنند و از او یاری می جویند.

جالب است بدانیم که وقتی پیامبر اسلام  صلّی الله علیه و آله  آیات سورة نجم را تلاوت می کردند، به گونه ای این آیات در دل شنوندگان تأثیرگذاشته بود که وقتی آن حضرت آیة سجده را خواندند همة حاضرین اعم از مؤمنین و مشرکین به سجده افتادند به جز ولیدبن مغیره که بخاطر ناراحتی نمی توانست خم شود و مشتی خاک برداشت و پیشانی بر آن خاک گذاشت.[8]

یکی از حکمت های سجده در برابر خداوند این است که تکبر را از وجود انسان زایل می کند. چون کسی که در پیشگاه خداوند سجده می کند و شریف ترین موضع بدن خود یعنی پیشانی را به خاک می ساید، نهایت تواضع و اخلاص را از خود نشان می دهد، چنین کسی آمده است که هر دستوری از خداوند صادر شود بدون چون و چرا انجام دهد اما اگر کسی در وجودش تکبر باشد باعث می شود نافرمانی کند همانطور که شیطان تکبر ورزید و از سجده به آدم علیه السلام امتناع کرد و به خاطر همین از درگاه ربوبی طرد شد و مستوجب آتش گردید.

اما ملائکه اطاعت کردند و همچنان در جوار قرب الهی باقی ماندند. و این جریان تا قیامت باقی است، کسانی که از فرمان خداوند سرپیچی کنند، مستحق عذاب و قهر خداوند می شوند و کسانی که مطیع باشند، رحمت بی انتهای الهی آنها را فراگرفته و خداوند از آنها راضی و خشنود می باشد.

پی نوشت ها:

[1] توضیح المسائل محشی، إمام الخمینی، ج 1، ص 595، مسأله 1097.

[2] توضیح المسائل محشی، إمام الخمینی، ج 1، ص 596، مسأله 1099.

[3] تحریر الوسیله، امام خمینی، ج 1، ص169.

[4] تحریر الوسیله، امام خمینی، ج 1، ص40.

[5] صدوق، خصال، ترجمه آیت الله کمره ای، تهران، انتشارات کتابچی، چاپ چهارم، 1376 قمری، ج1، ص231.

[6] مؤمنون: 14.

[7] غافر: 57.

[8] مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، تهران، انتشارات دارالکتب الاسلامیه، چاپ نهم، 1371، ج22، ص576.

کلمات کلیدی
آیات  |  سجده  |  سجده واجب قرآن  |
لینک کوتاه :
نویسنده : جعفری تاریخ : 1403/01/13

باسلام و احترام باتشکر از نویسنده محترم متن خیلی از موارد برایم واضح شد خداوند اجرتان دهد

نویسنده : مرتضی تاریخ : 1402/12/20

سلام صبح بخیر خیلی عالی بود استفاده کردیم همش فکر میکردم سوره های نمل ونحل آیه سجده واجب دارند ممنون وتشکر دعا بفرمایید هم مریض داریم هم مشکل شغلی ومالی

نویسنده : حسین تاریخ : 1402/07/26

باسلام، در اداره هرروز یک صفحه قرآن میخوانم ، چگونه با لباس کار و کفش ونبودن مکان سجده کنم.

نویسنده : اکرم تاریخ : 1402/10/20

وضو نیاز نیست، همانجا روی میز پیشانی خود رو بر مهر بگذارید و شکر خدا کنید ، کافیست

نویسنده : 🌸 تاریخ : 1402/05/31

من شنیدم هنگام حیض و جنابت میشه سوره ی سجده دار رو خوند فقط باید آیه ی سجده دار خونده نشه باز باید بپرسم

برای سجده واجب باید وضو داشت یا ن

نویسنده : عباسی تاریخ : 1402/09/18

باسلام- خیر

نویسنده : زهرا تاریخ : 1402/03/18

بسیار عالی متشکرم

نویسنده : حسین تاریخ : 1402/03/07

متشکرم

نویسنده : ف.. م تاریخ : 1402/02/05

مرسی واقعا فیض بردم. اجرکم عندالله..

نویسنده : زهرا تاریخ : 1402/01/20

ممنونم خیلی خوب بودمفیدومختصر

نویسنده : ذوالفقاری تاریخ : 1401/12/22

تشکر از کامل بودن مطالب جواب خیلی از سوالامو گرفتم

نویسنده : پوریا فتاحی تاریخ : 1401/07/14

ممنون از مطلب کامل و منسجم و خلاصه تون در مورد سجده واجب که هم مواد سجده واجب را دارا بود هم کیفیت سجده و احکام آن و بعد فلسفه و احادیثی در موضوع توضیح داده شد اجرکم عندالله

نویسنده : سپاس فراوان محترم تاریخ : 1401/03/02

سپاس فراوان محترم

نویسنده : حسن تاریخ : 1401/02/10

سلام با تشکر آیا با شنیدن معنی آیه سجده هم، سجده واجب میشود

نویسنده : عباس تاریخ : 1401/02/03

احسنتم

نویسنده : مسلم تاریخ : 1401/02/01

خیلی جامع و کامل بود. بسیار عالی و سپاسگزارم

نویسنده : سیدمحمدجواد هاشمی دانا تاریخ : 1401/01/15

باسلام،بسیارعالی و کامل بود،(اجرکم عندالله)

نویسنده : کزیمی تاریخ : 1401/01/13

بسیار عالی بود،استفاده کردیم،خدا اجرتان دهد ان شاالله

نه

4 سجده واجب

نویسنده : ... تاریخ : 1400/02/20

سلام من هیچ ذکری نگفتم طوریه؟

نویسنده : ‌‌ ‌ تاریخ : 1400/09/21

نه

نویسنده : م ف تاریخ : 1400/01/22

سلام پریودبودم پاک شدم دوباره لکه دیدم دراین موقع خواندن قران چه حکمی دارد.

نویسنده : عباسی تاریخ : 1402/09/18

باسلام و احترام مکروه بودن به معنای نخواندن قرآن نیست، بلکه در اینجا بدین معناست که ثواب کمتری دارد نسبت به ایام پاک بودن تان.(بنابراین خواندن قرآن در هر حالی ثواب دارد). التماس دعا

باسلام قرآن خواندن در حال پرییود مکروه است /یعنی بهتره ترک شود

با سلام سجده واجب قرآن کریم چطوراست می‌شود

با سلام ذکر در سجده نماز در کل مستحب است و از طرفی هر ذکری که دوست دارین میتونین بگین مثل سبحان الله که دوست داشتین

سجده واجب است نه مستحب

ممنون از اطلاع رسانی شما

نویسنده : خوشدل تاریخ : 1399/02/18

میتوانیم درسجده بجای دعا سبحان الله هم بگیم یا فقط باید این ذکرو بگیم

نویسنده : م ه تاریخ : 1399/02/28

باسلام ذکر گفتن لازم نیست ولی مستحب است و هر ذکری که دوست داشته باشین میتونین بگین

نویسنده : آزاده اسماعیلی نژاد تاریخ : 1399/02/07

سلام ،۱۵تا از سوره های قرآن سجده دارند که چهار تا سجده واجب و یازده تا سجده مستحب دارند ،سوره های فصلت ،علق ،سجده،نجم سجده واجب و سوره های اعراف،رعد،نحل،اسرا،مریم،حج آیه ۱۸و۷۷ ،فرقان،نمل،ص،انشقاق سجده مستحب دارند .

نویسنده : محمدهادی لطیفی تاریخ : 1398/09/18

برای من شماره سوره‌ها مهم بود که اینجا نیست. می‌زارم که خودم بعدا رجوع کنم! 32.سجده 41.فصلت ۵۳.نجم 96.علق

نویسنده : فاطمه تاریخ : 1398/09/10

عالی است از نظر من ٬ من خیلی چیز هایاد گرفتم

عالی بود من ذکرو برای سجده واجب یاد نداشتم ممنونم

سلام و علیکم بارک الله تشکر از اطلاعات شما

سلام من بعضی وقتها دررکعتهای نماز شک میکنم اعمال شکییات هرچه دررساله می خوانم یادم نمیماندکه بعدازنمازبه جابیارم بایدچکارکنم

پاسخ مدیر :

سلام.

كاربر گرامی شما می توانید مسئله مورد نظر خود را از دفاتر مراجع تقلید استفتاء نمایید:

https://makarem.ir/index.aspx?typeinfo=3000

همچنین

http://www.leader.ir/fa/istifta

خیلی خوب بود

مرسی

نویسنده : مهدی تاریخ : 1398/03/10

سلام به خدمت شما. چرا مراجع اون کالایی که در ایران هستش ولی مشابه آن را از خارج می آورند حرام نمیکنند؟

نویسنده : زهره تاریخ : 1398/02/30

خیلی ممنون از شما جواب چندتا سوالم رو گرفتم خدا خیرتون بده

نویسنده : فاطمه تاریخ : 1398/02/03

سلام ممنون از طریق این پایگاه تونستم جواب سوالم رو بگیرم

باسلام شما که گفته بودیید سفیانی در زمین فرو میرود ودر جایی دیگر گفته شد به دست سید خراسانی از بین میرود ایا من اشتباه متوجه شدم

نویسنده : غلامرضا تقؤایی نژاد تاریخ : 1397/10/08

سلام اجرکم الی الله

نویسنده : اعظم تاریخ : 1397/03/27

سلام با تشکر من دوتا ازسجده هارو بجااوردم ولی بقیشو نه چون دیرمتوجه شدم ک سجده داره قرآن تموم کردم آیاباید دوباربخونم یا قبول ممنون

پاسخ مدیر :
سلام. قضای سجده ها را بجا آورید.
نویسنده : محمدضیاء تاریخ : 1397/03/23

آیاسوره سجده همان حم سجده هست؟

پاسخ مدیر :
سلام. سوره 32 قرآن سجده نام دارد كه با (الم)آغاز می شود.
نویسنده : کیانا تاریخ : 1397/03/15

ممنون از راهنماییتون واقعا بدردم خودد

سلام اگر حائض باشیم و سوره های سجده دار را بخونیم حكم ان چیست

پاسخ مدیر :
سلام. كاربر گرامی شما می توانید مسئله مورد نظر خود را از از دفاتر مراجع تقلید استفتاء نمایید: https://makarem.ir/index.aspx?typeinfo=3000 همچنین http://www.leader.ir/fa/istifta
نویسنده : خدا تاریخ : 1397/03/11

خیلی خوب بود ممنون

سلام. میخوام بدونم بدون وضو هم میشه سجده واجب قرآن رو انجام داد؟؟ با تشکر

نویسنده : فاطمه نارویی از بم تاریخ : 1397/03/01

وقتی که ایه های سجده دار را خودم میخوانم باز هم باید سجده کنم؟

با سلام: آیا برای سوره هایی که سجده برآنها واجب است ، ذکر دیگری هم میشود خواند، یا خیر؟ و اگر دکر دیگری وجود دارد عنایت بفرماید به اطلاع ما برسانید. با تشکر.

نویسنده : علی اکبر تاریخ : 1397/02/31

باسلام: ممنون از شما، به ما گفته بودن آیه های قران که سجده واجب دارند بیشتر از چهار آیه میباشد. ولی الا فهمیدم چهار آیه بیشتر نیست. باتشکر از شما.

نویسنده : آیدا تاریخ : 1397/02/30

عالی بودمرسی

نویسنده : بهروز رجایی تاریخ : 1396/11/17

از کانال و سایت شما بینهایت سپاسگزارم

نویسنده : پارسا تاریخ : 1396/11/02

عالی بود من که خوشم اومد اطلاعاتم بالا رفت

نویسنده : رقیه تاریخ : 1396/09/01

سلام ازاینکه کمکم کردین جواب سوالم پیدا کنم متشکرم

نویسنده : ریحانه تاریخ : 1396/08/09

خیلی خویه. مرسی.

سلام من سوره نجم را هر روز می خواندم ولی نمی دانستم که سجده واجب دارد چکار باید کنم

من نمیدونستم که کدوم سوره سجده واجب داره و سوره نجم رو در حالی که مشکل شرعی داشتم خوندم حالا تکلیفم چیه؟ باید توبه کنم؟یا سجده رو یه جا بیارم؟

نویسنده : مبینا تاریخ : 1396/04/05

خیلی خوب بود ولی اگه معنی این آیه ها بود بهتر میشد

نویسنده : شیخ اکبر تاریخ : 1396/04/01

باسلام مشخص نکردید...سجده واجب قران برچه چیزهایی صحیح است ایاروی فرش صحیح است وایاحتمابایدبرچیزهایی که سجده نمازواجب است سجده کرد

دعاي سجده قرآن رامي خواستم

نویسنده : هلیا تاریخ : 1396/03/27

با سلام و تشکر من ذکر سجده و تعداد سجده های واجب رو نمیدونستم که سایت شما خیلی کمکم کرد عاقبت بخیر باشید

نویسنده : الهه تاریخ : 1396/03/26

باسلام آیه هایی غیرازاین سوره ها که سجده دارد هم جزو همین حکم میشود؟

با سلام اگر خانمی که حائض است آیه ای که سجده ی واجب دارد بخواند بعد متوجه شود حکم آن چیست

نویسنده : ندا تاریخ : 1396/03/22

ممنون بابت راهنمایی تون. سوال: اگر خودمون این سوره هایی رو که سجده واجب دارن بخونیم بعد از اینکه تموم شد باید به سجده بریم و ذکر بگیم؟

نویسنده : طرفی تاریخ : 1396/03/09

سلام . گفته ای ک باید در سجده گفت رو میشه بگید؟

نویسنده : ضیأ.. تاریخ : 1396/03/04

باتشکر...ومن الله التوفیق..

نویسنده : محمد رسول تاریخ : 1396/02/08

خدا خیرتان بدهد

نویسنده : داريوش رحمانپور تاریخ : 1395/10/18

باسلام پس ایاتی که علامت سجده در جلوی انان است میبایست سجده بجا اورد یاخیر مثل ایه ٧٦ سوره حج

نویسنده : فرزانه تاریخ : 1395/09/16

خدا بهتون خیر بده جواب چن سوالم گرفتم

سلام اجرکم عندالله خیلی ممنون خیلی وقت بود دنبال ایه سجده بودم خدا خیرتون بده

نویسنده : رضوان تاریخ : 1395/09/15

سلام،ممنون وسپاس گزار از زحمات شما ، سایت خوب و مشکل گشایی است.

نویسنده : طاهره سلیمانیان تاریخ : 1395/04/30

سلام،من بیشتر وقتها ختم قرآن میکنم و سوالات زیادی داشتم وتونستم خیلی راحت توی این سایت به جوابهام برسم.خدا اجرتون بده.خیلی ممنون

خیلی مفید و با کیفیته این سایتتون

نویسنده : زهرا موسوی تاریخ : 1394/10/10

من میخام یکی از شما بگین کدام سوره دوسجده دارد

نویسنده : حسن علي حسن زاذه تاریخ : 1394/10/07

خيلي ممنون عالي بوذ 3 امتياز مثبت / 0 امتياز منفي

نویسنده : عادل حسین تاریخ : 1394/06/27

واقعا ممنونم بخاطر همچین سایت تان...

نویسنده : محدثه تاریخ : 1394/04/20

خیلی ممنون.خیلی خوب بود.جوابموپیداکردم...

من می خواستم ببینم خواندن این سوره ها سجده واجب درنماز حرام است یا مکروه که به جوابی نرسیدم.

نویسنده : منيرالسادات تاریخ : 1394/03/29

ممنونم از اطلاعات مفيدتون اجرتون با سيدشهدا

نویسنده : هادی تاریخ : 1394/03/28

سلام باتشکر از سایت مفید تان

ممنون از اطلاعاتتون

نویسنده : سلمان تاریخ : 1394/03/24

با تشکر و خسته نباشید به شما هموطنان بزرگوار.ازاطلاع رسانی شما سپاس گزارم

نویسنده : مقدم تاریخ : 1394/02/19

با عرض سلام وتحیات تشکر فراوان از اطلاع رسانی خوبتان . خداوند شماراحفظ نماید .

نویسنده : رحیمی از شهرک ولیعصر تاریخ : 1394/02/15

با عرض سلام و تشکر فراوان از اطلاع رسانی خوبتان . خداوند اجرتان دهد .

نویسنده : حجت تاریخ : 1393/12/10

خوب‌بود

نویسنده : جابر تاریخ : 1393/12/03

تشکر

نویسنده : احمد نثار تاریخ : 1393/12/02

تشکر از سابت های که مشکلات مانرا حل مینماید

کاش متنی که باید هنگام سجده خواند راهم می نوشتید

نویسنده : محمد تاریخ : 1394/03/02

اگر کمی دقت کنی میبینی که توی شماره ۵ متن رو گفته. ;)

نویسنده : عشقی تاریخ : 1393/10/22

سلام به دوستان عزیزم نمیدونم چی بگم چون میترسم یموقع ناراحت بشید اخه الان چه زمانی هست که بگید من نمیدونستم فلان ایه سجده داره عزیزم قربونت برم الان بری تو اینترنت همه چی هست پس بیایید کمی به خودمان بیاییم و هم از اطلاعات بعضی سایتها استفاده کنیم وهم از اونهایی که وقت شریفشان را درمورد اطلاع مردم توسایت قرار میدن را تشکر وقدردانی کنیم خدا خیرشان بدهد انشاا...

نویسنده : رها تاریخ : 1393/08/16

سلام. اگه کسی اشتباها در زمان عادت ماهانه از روی عدم آگاهی آیه سجده واجب را بخواند و بعد متوجه شود حکمش چیست؟ لطفا راهنمایی کنید

نویسنده : حامد روستایی تاریخ : 1393/08/04

واقعا به من کمک کرد ممنون

نویسنده : امیرحسین تاریخ : 1393/05/06

کاملاً کامل بود.

نویسنده : بابک تاریخ : 1393/05/04

ممنون واقعا بسیار خوب بود

نویسنده : آذر تاریخ : 1393/04/31

خدا یارتان باشد .

نویسنده : محرم تاریخ : 1393/04/28

ممنونم از لطفتون

نویسنده : ثمین تاریخ : 1393/04/19

سلام واقعاممنون ایشالا ب هرچی که میخوای توزندگی بهش برسی

نویسنده : فاطمه تاریخ : 1393/04/14

من خیلی شکاکم همش احساس میکنم روزم باطله کمکم کنید.احساس ابی ازگلوم فرومیره داخل چیکارکتم

نویسنده : مریم تاریخ : 1393/12/02

سلام فاطمه جون.کسی که زيادشک می کنه نبايدبه شکش اعتنا کنه تا خوب بشه.بعضی وقتها هم شک ازندانستن احکام ايجادميشه مطالعه ات رادرمورد احکام زيادکن.

نویسنده : رضا تاریخ : 1393/04/08

ممنون خیلی عالی بود. جواب یه سوالم را پیدا کردم.

نویسنده : جابر تاریخ : 1393/04/08

سوره هایی که سجده های واجب دارند

نویسنده : پری تاریخ : 1393/04/07

متشکرم

نویسنده : الهام تاریخ : 1393/03/21

سلام ببخشد تو قران نوشته سوره طور هم سجده واجبه داره میشه جواب بدین؟

نویسنده : سمانه تاریخ : 1393/03/07

سلام توروخدا سر سجاده سبزدعاتون منا فراموش نکنید مرسی

نویسنده : مولانا یا مهدی تاریخ : 1396/10/15

سلام علیکم چشم حتما التماس دعای فرج و شهادت یا علی...

نویسنده : علی تاریخ : 1393/02/19

عالی 20

نویسنده : الهام تاریخ : 1393/02/06

عالی

نویسنده : فهیمه تاریخ : 1393/01/22

تعداد آیات سجده واجب در قرآن چگونه است؟جواب این سوالو پیدا نمی کنم

نویسنده : ali تاریخ : 1393/01/10

خیلی خیلی بی خود بود

نویسنده : یداله مرادی تاریخ : 1392/12/01

باتشکر وآرزوی سعادت وخوشتختی در جهان آخرت

نویسنده : فاطمه تاریخ : 1392/11/20

سلام خیلی ممنون خیلی عالی بود

نویسنده : مجتبی تاریخ : 1392/09/12

ممنونم از شما که این همه اطلاعات گذاشته اید.ممنون

نویسنده : بهار تاریخ : 1392/08/17

ممنون . جواب سوالی رو ک میخواستم پیدا کردم . سپاس از شما.......

نویسنده : موسی تاریخ : 1392/05/01

این مسئله رو کسی از من ون سوال کرد با مراجعه به اینترت پاسخ دادو متشکرم

نویسنده : م-خ تاریخ : 1392/03/11

فلسفه سجده چیست

نویسنده : سپیده تاریخ : 1391/12/09

خیلی ممنون ازاطلاعات خوبتان

نویسنده : ساناز تاریخ : 1391/11/12

خیلی ممنون زحمت کشیدید

نویسنده : محمد تاریخ : 1391/10/10

سلام، تو قرآن آیاتی که سجده دارند (چه واجب و چه مستحب) تو اون آیه بالای کلمه ای که از ریشه ی "سَجَدَ" هست خط کشیده. در پایان آیه علامتی گذاشته شده به نشانه ی سجده. ولی بعضی جاها در آخر آیه علامت نیست و در آخر آیه ی بعد اومده یا تو سوره ی اسراء آخر دو آیه ی بعد اومده، سجده رو چه زمانی باید انجام داد. مثلاً در سوره ی اسراء بعد از اتمام آیه ی 107 یا 109؟ در مورد سوره ی فصلت هم همین طور بعد از اتمام آیه ی 37 باید سجده کرد یا 38؟ ممنون میشم اگه کسی جواب بده.

نویسنده : ترانه تاریخ : 1391/10/03

سوال مسا بقه نماز جماعت بود

نویسنده : نوروزپور تاریخ : 1391/09/15

من قبلاً شنيده بودم كه تعداد سجده‌هاي واجب 5 سوره هشتند ولي پارسال در اينترنت ديدم كه 4 سوره است معلم كلاس قرآن سالهاي قبل ما گفته بود خدا را شكر كه فهيمدم.

نویسنده : مهدی حیدری تاریخ : 1391/08/10

ممنونم

نویسنده : محسن تاریخ : 1391/08/06

ممنون.....عالی بود

نویسنده : اميرعلي تاریخ : 1391/07/25

عالي بود ممنون

نویسنده : نجمه تاریخ : 1391/07/24

باتشکراز شماعزیزان اطلاعات مفیدی دراختیارمون قرار میدید

نویسنده : یوسف سلطانی تاریخ : 1391/07/18

سلام باتشکر من سوره هایی که سجده داشتند را برای مدرسه می خواستم

نویسنده : سعید مینائی تاریخ : 1391/07/04

سلام سوره های زیادی سجده دارند اما سجده درآن سور هنگام خواندن یا شنیدن آنها مستحب است و واجب نیست و فقط چهارسوره مذکور در سایت واجب است . نجم - علق - سجده وفصلت

نویسنده : مهتا تاریخ : 1391/07/03

خیلی ممنون از اطلاعاتی که در اختیار ما قرار می دهید.

نویسنده : گلپا تاریخ : 1391/05/22

درود بر شما از اینکه مطالب مذهبی ، فقهی ،و شرعی را در سایتها و علی الخصوص سایت شما در دسترس داریم از خدا سپاسگزارم و برای شما توفیق خدمت روز افزون میطلبم....... پاینده باشید

نویسنده : مریم تاریخ : 1391/05/17

سلام ممنون که همچین سوال و پاسخی را مطرح کردید برای من هم که تو ماه رمضون بیشتر قرآن می خونم سوال بودکه سجده واجب ها کدام است.

نویسنده : علی بخشی تاریخ : 1391/05/15

سلام بابت این اطلاعات از سایت شما متشکرم

خیلی ممنون ایه سجده را نمیدانستم الان خیالم راحت شد

نویسنده : حسن تاریخ : 1391/05/15

سلام عبادت شما مورد قبول درگاه پروردگار.ممنون دوستم از من سوال کرده بود ومن نمیدانستم چی جواب بدهم.

نویسنده : العبد تاریخ : 1391/05/14

سلام . ایه 109 سوره نسا هم سجده دارد ، ایا سجده برای این ایه واجب نیست؟

نویسنده : اکبر بخشی تاریخ : 1396/03/30

نه سجده در سوره نساء واجب نیست. بلکه سجده مندوبه یا مستحبی است. که اگر انسان سجده انجام دهد مستحب است ثواب دارد. اگر هم سجده نکند گناه نیست

نویسنده : فردوسی تاریخ : 1394/03/08

تعداد سوره های سجده دارد را دقیقا نمیدانم ولی این چهار آیه این چهار سوره سجده واجب دارد الباقی مستحب است.

نویسنده : آسیه تاریخ : 1391/05/09

سلام با تشکر من اسم سوره ها رو نمیدونستم حلا میتونم با خیال راحت قرآن بخونم

نویسنده : ریحانه تاریخ : 1390/06/08

خدا خیرت بده جواب یه مسابقه بود_که یاد گرفتم،تازه برام سوال بود چرا تو بعضی از سوره ها فقط سجده میرن،که الان متوجه شدم این 4 تا سوره سجده واجب داره

نویسنده : انسیه عیوضی تاریخ : 1390/05/25

سلام با توجه به پخش قران در تلویزیون، ایاتی که سجده دارند رو تنها قرایت میکنند و من هم تا به حال سجده آنرا بجا نیاوردم ممکنه الان انرا دوباره بخوانم؟؟؟؟