پرسش و پاسخ  /  قرآن  /  پرسش هايی از کلمات قرآن

سدرة المنتهی چیست؟

و مثل اینکه بنای خدای تعالی در اینجا بر آن است که به طور مبهم و با اشاره سخن بگوید؛ مؤید این معنا، جمله "اذ یغشی السدرة ما یغشی" است که در آن سخن از مستوری رفته است؛ در روایات هم تفسیر شده به درختی که فوق آسمان هفتم قرار دارد و اعمال بندگان خدا تا آنجا بالا می رود. نیز گفته اند که: آن درخت طوبی است، و علی بن ابراهیم (رض) گفت: آن درختی است که «شیعیان در بهشت در سایه آن به گفتگوی با یکدیگر می نشینند»، و شاید برزخی میان عالم دنیا و عالم آخرت بوده باشد.  یعنی حضرت محمد (ص) جبرئیل (ع) را دید در حالتی که جبرئیل کنار سدرة المنتهی بود، و سدره درختی است بالای آسمان هفتم در طرف راست عرش که دانش هر فرشته ای به آن منتهی می شود و این از کلبی و مقاتل روایت شده است.

چکیده ماشینی

سوال سدرة المنتهی چیست؟ آیا بالای آسمان و زمین هفتم قرار دارد؟

جواب

در مورد عبارت (سدرة المنتهی)، مفسران تعریف های مختلفی را آورده اند که در اینجا به چند نمونه از آن اشاره می کنیم:
تفسیر المیزان، ج19.
کلمه سدر به معنای جنس درخت سدر و کلمه سدرة به معنای یک درخت سدر است و کلمه منتهی –گویا- نام مکانی است و شاید مراد از آن منتهای آسمانها باشد به دلیل اینکه می فرماید:
 جنة المأوی پهلوی آن است و ما می دانیم که جنت مأوی در آسمانها است چون در آیه ای فرموده است: "و فی السماء رزقکم و ما توعدون"(ذاریات، 22) (هم رزق شما در آسمان است و هم آن بهشتی که وعده داده شده اید.). اما اینکه این درخت سدره چه درختی است؟ در کلام خدای تعالی چیزی که تفسیرش کرده باشد نیافتیم. و مثل اینکه بنای خدای تعالی در اینجا بر آن است که به طور مبهم و با اشاره سخن بگوید؛ مؤید این معنا، جمله "اذ یغشی السدرة ما یغشی" است که در آن سخن از مستوری رفته است؛ در روایات هم تفسیر شده به درختی که فوق آسمان هفتم قرار دارد و اعمال بندگان خدا تا آنجا بالا می رود.

تفسیر هدایت، ج ‏14، ص 150.
«در کنار درخت سدر (کنار) پایانی،» و آن درختی در آسمان هفتم است (از علیّ بن ابراهیم) «و قطر درخت به اندازه پیمودن صد سال از سال های دنیا برای عبور کردن از کنار آن است» از امام باقر (ع)، و شاید از آن روی به این نام خوانده شده که رساندن اعمال بندگان به آسمان در این جا به منتهی و پایان خود می رسد، و پایان محلّی است که یک آفریده خدا می تواند تا آن اندازه به خدا نزدیک شود.
نیز گفته اند که: آن درخت طوبی است، و علی بن ابراهیم (رض) گفت: آن درختی است که «شیعیان در بهشت در سایه آن به گفتگوی با یکدیگر می نشینند»، و شاید برزخی میان عالم دنیا و عالم آخرت بوده باشد.

ترجمه مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج ‏23، ص 389.
 یعنی حضرت محمد (ص) جبرئیل (ع) را دید در حالتی که جبرئیل کنار سدرة المنتهی بود، و سدره درختی است بالای آسمان هفتم در طرف راست عرش که دانش هر فرشته ای به آن منتهی می شود و این از کلبی و مقاتل روایت شده است.
و از ابن عباس و ضحاک نقل شده است که سدرة المنتهی چیزی است که آنچه از زمین به آسمان می رود منتهای معراجش آنجاست و آنچه از آسمان از فرمان الهی می‏آید به آنجا منتهی می گردد.
بعضی هم گفته اند: ارواح شهدا تا آنجا بالا می روند.
بعضی گفته اند: آنچه از بالای سدرة المنتهی نازل می گردد در سدرة قرار می گیرد و سپس از آنجا تحویل گرفته میشود، و نیز آنچه که از ارواح بمعراج می رود سدره نهایت معراج آنان است و از آنجا تحویل گرفته می شود.
و منتهی بمعنی محل پایان یافتن است، و این درخت چون پایان عروج- فرشتگان است سدره به آن اضافه شده است.
و از مقاتل نقل شده است که سدرة المنتهی همان درخت معروف (طوبی) است.
و نیز گفته شده است که (سدره) درخت نبوّت است.

ترجمه بیان السعادة، ج ‏13، ص 444.
و آن نزد سدره‏ی که در آخر مقامات امکان واقع شده است بود و نامیدن درخت نور که در آخر مقامات قرار گرفته به «سدره» بدان جهت است که در آن مقام جز حیرت، ترس و دهشت چیزی نیست، و «سادر» کسی است که متحیّر باشد و آن درختی است در طرف راست عرش بالای آسمان هفتم، که علم هر ملایکه به آن منتهی می‏شود، اعمال خلایق از اولین و آخرین به آنجا منتهی می‏شود و ارواحی که بالا می‏روند به آنجا منتهی می‏شوند و کسی که مقیّد به قیود حدود باشد از آنجا فراتر نمی‏رود.
و لذا جبرئیل در آن مقام گفت: اگر یک سر انگشت نزدیک‏تر می‏رفتم می‏سوختم و آن درخت طوبی است و آن درخت نبوّت است، چنانچه بالای آن درخت ولایت است.

برگزیده تفسیر نمونه، ج ‏4، ص 580.
در باره «سدرة المنتهی» هر چند در قرآن مجید توضیحی نیامده، ولی در اخبار و روایات اسلامی توصیفهای گوناگونی پیرامون آن آمده است این تعبیرات نشان می‏دهد که هرگز منظور درختی شبیه آنچه در زمین می‏بینیم نبود، بلکه اشاره به سایبان عظیمی است در جوار قرب رحمت حق که فرشتگان بر برگهای آن تسبیح می‏کنند و امتهائی از نیکان و پاکان در سایه آن قرار دارند.

انوار درخشان، ج ‏16، ص 14.
گفته شده مفاد آیه آنستکه جبرئیل نزد (سدرة المنتهی) بود و آن شجره‏ای از سمت راست عرش الهی است و بالاتر از آسمان هفتم است که علم و احاطه هر فرشته‏ای به آن منتهی میشود و نیز منتهای عروج بسوی آسمان است و آنچه نازل می‏شود از مقام فوق آن و بمنظور تشریف سدره آنرا نزد بهشت محل سکونت نموده و ظاهر بهشت عالم قیامت است نه برزخ و بهشت مثالی در برزخ.

خلاصة المنهج، ج ‏6، ص 47.
عِنْدَ سِدْرَةِ الْمُنْتَهی‏ نزدیک شجره سدرة المنتهی و آن درختی است بر بالای آسمان هفتم در اصل عرش و شاخ و برک آن بر سر همه عالمیان است و علم ملائکه و سایر مخلوقات بدان منتهی می شود و از آن در نمی گذرد و آنچه ورای آنست جز خدا نداند و لهذا حضرت امیر المؤمنین علی فرمود که سلونی مادون العرش مرا از مادون عرش پرسید در معالم تنزیل آورده که آن حضرت را در آن شب عروجات روی نمود و ترقیات دست داد و در آن عروجات این رؤیة ثانیه او را حاصل شده نزدیک سدرة المنتهی در کشاف مذکور است که سدرة المنتهی درخت سدر است که آنرا نبق نیز گویند و آن در آسمان هفتم است از جانب راست که میوه آن مانند قله های کوه است و ورق آن بطریق گوشهای فیل و جمیع انهار بهشت از زیر آن تابع‏اند و عظمة آن بر وجهی است که سوار سریع السیر در عرض هفتاد سال
 قطع مسافة آن نتواند کرد و انتهای آن باعتبار آنست که آن منتهای جنت است یا منتهای ارواح شهدا از رسول «ص» مرویست که چون شب معراج بسدره رسیدم جبرئیل مرا گفت این سدرة المنتهی است هر کس از امة که بر نهج و طریقه تو مرده باشد به این جا خواهد رسید پس حضرت فرمود که من نگاه کردم دیدم که چهار جوی از زیر آن بیرون میآید فذلک قوله و انهار من عسل مصفی یکی از آب و یکی از شیر و یکی از می و یکی از عسل و عظمة آن درخت بر وجهی بود که اگر سوار تندرو در سایه آن برفتی آخر نشدی و از مقاتل مرویست که یک برک آن همه دنیا را سایه کند و ثمره آن انواع حلی و حلل است و همه الوان میوه بر آن باشد و سوار سریع السیر صد سال از گرد ساق آن بیرون نرود و نزد مقاتل سدره و طوبی هر دو یکیست.

کلمات کلیدی
درخت  |  سدرة المنتهی  |  سدر  |  منتهای  |  درخت سدر  |  سدرة المنتهی درخت سدر  |  سدره  |
لینک کوتاه :
نویسنده : آرزو تاریخ : 1402/08/29

چرا یکی از جوی ها می است برای همه انسانها قابل فهم معنوی نیست کاش در نوشتن از جایگزین اب انگور استفاده کنید ممنونم من علمی ندارم ولی خیلی ساده و قابل فهم بود

سلام این چه دعایی کسی حاجت گرفته از این دعا

نویسنده : ar1388 تاریخ : 1402/07/06

سلام ممنون بخاطر متنتون فقط ی چیزی ایا میدونینن که وقتی ازکنار این درختت سدرت المنتهی رد میشویم ۱۰۰ سال نوری یا ۱۰ سال اخروی طول میکشد

نویسنده : امین خان تاریخ : 1401/02/10

انتهای عرش الهی است. که پیامبر در شب معراج از آنجا گذشت.

نویسنده : نیلوفر تاریخ : 1400/11/29

وااای 🤩🤩 اللهم الرزقنا ... 🥺 ممنون بابت توضیحات کامل و دقیق تون 🙏🏻😇

متن دعای سدر منتها

نویسنده : نقی قدیم خانی تاریخ : 1399/10/20

با سلام ، بردر یکی از درهای ورودی حرم امام حسین علیه السلام نوشته شده یابن سدرت المنتهی آیا ازرش والای امام حسین(ع) را می رساند که از آن درخت نبوت است

نویسنده : امیرث تاریخ : 1399/03/01

خیلی خوب بود عالی

نویسنده : لیلی تاریخ : 1402/06/27

چه جالب. من اون درخت را دیده بودم بدون اینکه بدونم در موردش.. یکبار روحم داشت از بدنم جدا میشد . دیدم دارم به سمت نور خیره کننده ای در آسمان کشیده میشم. اولش شدت نور اینقدر زیاد بود که جز نور چیزی نمی دیدم.. بعد دیدم یکدفعه یک درخت زیبایی وسط اسمان داره می چرخه و من دارم به سمت اون کشیده میشم.. تمام وجودم پر از لبخندی وصف ناپذیر شده بود.. دقیقا نمیدونم چی شد؟ یکدفعه با صدای مادرم روحم بطور انی برگشت به جسمم. بعدش ازش پرسیدم گفت صدای ناله شنیدم.. یعنی دقیقا لحظه ای که از قفسه سینه انگار به سمت بالا داشتم جدا میشدم از زمین. همیشه تو ذهنم این سوال بود که اون درخت زیبای پر نور ی که واقعا تمام وجودم در حرکت به سمت اون پر از لبخند شده بود چی بود.. واسه یکنفر تعریف کردم که چنین و چنان.. گفت طوبی یا سدره المنتهی.. الان سرچ کردم.. نمی دونم ولی هر چی بود ارزو کردم که کاش برنمیگشتم..

نویسنده : محمد عرفان اسدی تاریخ : 1398/01/19

بالا شما دیگه کی هستین .من بیشتر نمره های فارسی رو از سایت شما گرفتم

نویسنده : سیما تاریخ : 1397/02/15

عالی بود سپاس

نویسنده : شکوفه تاریخ : 1396/12/13

بسیار عالی بود

نویسنده : محمود گلزاری فر تاریخ : 1396/08/07

اگر دانشمندان جهان به تفسیر این ایه بپردازند دیگر نیازی به ساخت اپلو نیست

نویسنده : رها تاریخ : 1396/08/02

سلام عالی بود مچکرم

نویسنده : جواد سالاری تاریخ : 1394/08/30

خیلی عالی بود

ممنون واقعا خوب بود اما چرا اطلاعات تو این زمینه انقدر محدوده؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

بخدانزیکترشدم عالی بود.

نویسنده : سا ره صباحی تاریخ : 1394/03/29

عالی بود سوال همیشگی من بود واقعا خیلی به اطلاعاتی افزوده شد

نویسنده : سعید تاریخ : 1394/03/05

توضیحات خوب بود مرسی

نویسنده : آی پارا تاریخ : 1394/03/03

خیلی خوب بود چون منو از فکر درآورد.

نویسنده : رضا تاریخ : 1394/02/14

خیلی باحالن این بحثها خیلی ممنون که گذاشتین خیلی خوب بود اینقدر خوشم میاد درباره بهشت بخونم ایشالا همه بهشتی باشیم:-)

نویسنده : نفس تاریخ : 1394/02/08

دم سایتتون گرم

نویسنده : زانه تاریخ : 1394/01/30

ايولا خوشم اومد

نویسنده : یک دوست تاریخ : 1394/01/24

پیچیده بود

نویسنده : امیر تاریخ : 1393/12/03

خداوند یارتان اطلاعات خوبی بود

نویسنده : یک معلم تاریخ : 1393/07/28

خلاصه تر توضیح دهید بهتر است متشکریم

سلام بسیار شنیدنی بود و دوست دارم ادامه می دادید. روایت داریم که کافران از شنیدن مناقب اهل بیت و ولایت سردرد می گیرند. شما به گسترش کرامات معصومین ادامه دهید اجرتان با سیدالشهدا

نویسنده : منسوب به بنده خدا... تاریخ : 1393/05/11

خدا شمارا خير دنيا و آخرت عطا كند و گذشتگانتان را مورد عفو و رحمت و نسلتان را رهرو راستين اهل بيت پيامبر(ص) قرار دهد...

نویسنده : میلاد فاروقی تاریخ : 1393/05/04

واقعا عالی بود ممنونم اجرکم عندالله

نویسنده : معصومه تاریخ : 1393/02/24

سلام از اینكه از احادیث معتبر استفاده كردید سپاسگذارم ولی كاش از متفكران و مفسران اهل فكر نه تقلید از روی صحبت های مفسران دیگه ،هم استفاده می كردید تا مكان سدره به لحاظ جایگاهی معلوم می شد چرا كه در ظاهر این احادیث برای فهم ما ملكیان به این شكل حقایق ناب تنزیل پیدا كرده ولی حقیقت اون درخت وجنت الماوی معلوم نشده حقیقت اون جریانی كه درخت رو احاطه می كنه چیه ؟

نویسنده : ج. مقامی تاریخ : 1392/10/21

تحقیق فاضلانه ای بود و کمک کننده.متشکرم

نویسنده : علی تاریخ : 1392/09/21

کاش میشد که ببینم این درخت را حتی در خواب ان شا الله

نویسنده : محمدطاها تاریخ : 1392/02/30

خیلی ممنون،عالی بود/.

نویسنده : محمد رئیسی تاریخ : 1392/02/13

سلام علیکم مطلبی مختصر ولی در عین حال جامع بود و در برابر این عظمت تنها می توان گفت : ما عرفناک حق معرفتک ما عبدناک حق عبادتک و الله اعلم

نویسنده : فاطمه تاریخ : 1392/02/12

عالي بود

نویسنده : هانیه تاریخ : 1392/02/04

خیلی متن خوبی بود

نویسنده : علیرضا تاریخ : 1392/01/20

عالی است سایتتون

نویسنده : مهدیه تاریخ : 1392/01/20

سلام مطالبتون عالی بود.مرسی

نویسنده : پگاه تاریخ : 1392/01/20

خیلی عالی بود ولی یکم مطالب رو کوتاهش کنید. باتشکر

نویسنده : رادین تاریخ : 1392/01/18

خیلی باحال بود

نویسنده : اکبر عظیمی تاریخ : 1391/12/22

خیلی خوبه

نویسنده : هاشمی تاریخ : 1391/12/21

واقعا مطالبتون عالی بود

نویسنده : مهسا تاریخ : 1391/12/21

واقعا سایتتون عالیه ممنونم.

نویسنده : الهه عبدلی تاریخ : 1391/12/18

بابت تمامی متن هایتان ممنونم. به وب من هم سری بزنید.

نویسنده : فاطمه تاریخ : 1391/12/18

خیلی عالی بود باز هم مطالب این چنینی بذارین ممنون

نویسنده : من تاریخ : 1391/12/18

عالي ولي مطالبتون روخلاسه كنيد، زياده

نویسنده : فاطمه مصطفایی تاریخ : 1391/12/14

عالیه

نویسنده : دوست تاریخ : 1391/12/14

خوشم امد خوب وعالی بود

نویسنده : امیرعلی تقی لوفر تاریخ : 1391/08/29

شكرا جزیلا ممنون از ممارست و رفع ابهامی كه در سیر آن موضوع به خرج دادید

نویسنده : مسرور تاریخ : 1391/07/18

توضیحات جامعی بود. ممنون

نویسنده : فاطمه شریفی فر تاریخ : 1391/02/27

خیلی عالی بود دمتون گرم

نویسنده : پروانه قبادی تاریخ : 1391/02/16

درود برتمامی کسانی که اینچنین مطالبی را برای آگاهی بندگان خدا می گذارند من که فیض بردم .

نویسنده : زهرااصغری تاریخ : 1391/02/16

سایتتون عالیه فقط کمی کوتاه تر باشه بهتره

نویسنده : بسیار عالی بود تاریخ : 1391/02/15

خیلی خوب بود

نویسنده : مرضیه تاریخ : 1391/02/15

عالی بود

نویسنده : حمید رضا خالدیان تاریخ : 1391/02/13

خارق العاده بود

نویسنده : ازیتا ناظر تاریخ : 1391/02/11

عالی بود

نویسنده : علیرضا منصوری تاریخ : 1391/02/11

دمتون گرم با این سایتتون که 2 ساله من تو انشای نماز با این سایت قبول میشم.

نویسنده : محمد تاریخ : 1391/02/05

عالی بود