پرسش و پاسخ  /  مشاوره  /  عوامل موفقیت و آرامش روحی  /  مدیریت زمان

تقسیم اوقات شبانه روز در کلام معصومین

سوال پیشوایان اسلام در باره نظم و چگونگی تقسیم اوقات شبانه روزی انسان مومن چه دستور و برنامه ای دارند؟

جواب

رسول اکرم (ص) فرمود: سزاوار است که خردمند ساعات شبانه روز خویش را به چهار بخش تقسیم کند:

1-ساعتی (بخشی) را با خدای خود راز و نیاز کند.

 2 ـ ساعتی (بخشی) را به محاسبه نفس اختصاص دهد.

3- ساعتی (بخشی) را به آموختن علم و نشستن در محضر عالمان دینی برای استفاده از نصیحت های دلسوزانه آنان اختصاص دهد.

 4 - ساعتی (بخشی) را به استفاده از لذتها و کامرانیهای مشروع و ممدوح بگذراند. [i]

حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام می فرماید: وقت هر انسان مؤمن سه قسمت است: 1 ـ یک وقت و ساعتی که برای مناجات و دعا و عبادت است 2 ـ یک وقت و ساعتی که برای کسب معاش و در آمد است 3 ـ یک وقت و ساعتی که برای تفریح و استفاده از لذتهای حلال است و انسان عاقل جز در این سه مورد، وقت نمی گذراند یا کسب معاش یا قدم نهادن برای معاد و آخرت و یا لذت بردن در غیر حرام. [ii]

روایات دیگری  هم برای تقسیم شبانه روز آمده است که تقریباً دارای همین مضمون هستند و با هم منافات ندارند. تنها دسته ای به اجمال و دسته ای دیگر به تفصیل آمده اند.

[i] ضه، [روضة الواعظین‏] رُوِیَ عَنْ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ ع عَنِ النَّبِیِّ ص أَنَّهُ قَالَ یَنْبَغِی لِلْعَاقِلِ إِذَا کَانَ عَاقِلًا أَنْ یَکُونَ لَهُ أَرْبَعُ سَاعَاتٍ مِنَ النَّهَارِ سَاعَةٌ یُنَاجِی فِیهَا رَبَّهُ وَ سَاعَةٌ یُحَاسِبُ فِیهَا نَفْسَهُ وَ سَاعَةٌ یَأْتِی أَهْلَ الْعِلْمِ الَّذِینَ یَنْصُرُونَهُ فِی أَمْرِ دِینِهِ وَ یَنْصَحُونَهُ وَ سَاعَةٌ یُخَلِّی بَیْنَ نَفْسِهِ وَ لَذَّتِهَا مِنْ أَمْرِ الدُّنْیَا فِیمَا یَحِلُّ وَ یُحْمَدُ،  بحار الانوار جلد 1صفحه390.

[ii] وَ قَالَ ع لِلْمُؤْمِنِ ثَلَاثُ سَاعَاتٍ فَسَاعَةٌ یُنَاجِی فِیهَا رَبَّهُ وَ سَاعَةٌ یَرُمُّ مَعَاشَهُ وَ سَاعَةٌ یُخَلِّی بَیْنَ نَفْسِهِ وَ بَیْنَ لَذَّتِهَا فِیمَا یَحِلُّ وَ یَجْمُلُ وَ لَیْسَ لِلْعَاقِلِ أَنْ یَکُونَ شَاخِصاً إِلَّا فِی ثَلَاثٍ مَرَمَّةٍ لِمَعَاشٍ أَوْ خُطْوَةٍ فِی مَعَادٍ أَوْ لَذَّةٍ فِی غَیْرِ مُحَرَّم‏، نهج البلاغه کلمات قصار ش 390.

کلمات کلیدی
تقسیم اوقات شبانه‌روز در کلام  |  اوقات شبانه‌روز در کلام معصومین  |  ساعة یخلی بین نفسه  |  ساعة یناجی فیها ربه و  |  یناجی فیها ربه و ساعة  |  من النهار ساعة یناجی فیها  |